Hyviä vinkkejä olohuoneen kalusteiden käyttöiän kasvattamiselle

Me ostamme tasaisesti uusia huonekaluja käyttöömme. Toisaalta syynä voivat olla sisustustrendit, mutta toisaalta myös omat mieltymykset ja kyllästyminen olemassa olevaan sisustukseen.

Uusien huonekalujen ostaminen voi tulla joissain tapauksissa turhan hintavaksi, ja on hyvä kehitellä tapoja, joilla omien huonekalujen käyttöikä olisi pidempi.

Kasvata omien huonekalujen käyttöikää

Olohuoneen kalusteet ovat tärkeitä kodin sisustuksessa, ja niitä käytetään usein päivittäin, joten niiden käyttöiän kasvattaminen on hyödyllistä sekä ympäristön että taloudellisen näkökulman kannalta. Sohvan päällinen tai aivan uusi käyttötarkoitus voivat olla sellaisia niksipirkan tyylisiä vaihtoehtoja, mutta mitä muuta niitä voisi olla? Sohvan ja tuolien päällystäminen eivät ole mitenkään uusia tai erikoisia keinoja, mutta mitä muuta tapoja voisit löytää esimerkiksi Hobby Hallin valikoimista ja käyttää omassa kodissasi?

Puhdista ja huolla kalusteita säännöllisesti

Pöly ja lika voivat vahingoittaa kalusteiden pintaa, joten niitä tulisi puhdistaa säännöllisesti. Varmista, että käytät oikeanlaista puhdistusainetta ja noudatat valmistajan ohjeita. Lisäksi, kun huollat kalusteita säännöllisesti, niiden käyttöikä pitenee. Kalusteiden puhdistaminen ei välttämättä vie paljon aikaa tai ole vaikeata, mutta ensimmäisellä kerralla on hyvä kysyä vaikka huonekaluliikkeestä suoraan, miten huonekaluja tulisi pitää puhtaina. Silloin on myös todennäköistä saada vinkkejä oikeista aineista ja tavoista puhdistaa pinnat. Samalla voisi vaikka ohjeistaa perheen kaikkia muitakin jäseniä siivouksen salaisuuksiin, vaikka sopivan joululahjan kautta.

Voit käyttää myös varmasti vastuullisia aineita puhdistukseen, kunhan olet varmistanut ensin, että ne varmasti sopivat tarpeeseen. Esimerkiksi etikka on luonnollinen puhdistusaine, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja. Se on tehokas poistamaan likaa ja hajuja huonekaluista. Voit sekoittaa yhtä paljon etikkaa ja vettä suihkepulloon ja suihkuttaa seosta huonekaluihin. Huomioi, että etikka voi haalistaa joitakin materiaaleja, joten testaa aina ensin pienellä alueella ennen käyttöä.

Vältä liikaa auringonvaloa

Auringon UV-säteet voivat haalistaa verhoilukangasta ja värjätä puuta ja muita materiaaleja ajan myötä. Auringonvalo voi myös kuivattaa nahkaa ja muita materiaaleja, mikä saa ne rikkoutumaan ja halkeilemaan helpommin. Sohvan päällinen auttaa huonekalujen käyttöiän kasvattamista varsinkin auringonvalon haalistamista vastaan. Varmista, että asetat kalusteet pois suorasta auringonvalosta tai käytät verhoja suojaamaan niitä. Verhojen ohella voi miettiä myös muita suojaamistapoja, kuten aurinkokalvon asennusta aurinkoisimpiin ikkunoihin. Aurinkokalvo on niin huomaamaton, että vieraasi eivät edes huomaa sen olemassaoloa. On myös olemassa erilaisia suoja-aineita, joita voit käyttää huonekalujen suojaamiseksi auringonvalolta. Nämä suoja-aineet auttavat estämään auringonvalon vaikutuksia huonekaluihin.

Vältä liikaa kosteutta

Kosteus voi vahingoittaa puukalusteita ja saada ne kutistumaan tai laajenemaan. Varmista, että huoneen kosteustaso on sopiva ja vältä asettamasta kalusteita lähelle kosteita paikkoja, kuten ikkunoita tai ilmastointilaitteita. Samoin jos kaadat tai läikytät juomia puupinnalle, on tärkeää pyyhkiä ja kuivata pinnat huolellisesti, ettei puun pintaan jää rumia kosteusjälkiä.

Kosteuden kanssa voi kyllä oikeasti miettiä myös sitä, millaisen sohvapöydän oikeasti hankkisi, varsinkin jos keittää kahvia muissakin huoneissa kuin vain keittiössä. Hobby Hallin huonekaluissa on paljon muitakin tarjolla, eikä vain puuhuonekaluja.

Vältä äkillisiä lämpötilan muutoksia

Äkilliset lämpötilan muutokset voivat myös vahingoittaa kalusteita. Varmista, että huoneen lämpötila on vakaa ja vältä asettamasta kalusteita lähelle lämmönlähteitä, kuten takkoja tai lämpöpattereita. Kun puhutaan äkillisistä lämpötilanvaihteluista, ei tarkoiteta tavallisia sääolosuhteita, vaan esimerkiksi sitä, että talvella lopetetaan tiloista lämmitys pariksi viikoksi, ja sitten taas parin viikon päästä nostetaan lämmöt takaisin – tämä on äkillinen lämpötilan muutos, joka voi vahingoittaa kalusteita.

Vaihda pehmusteita ja tyynyjä

Pehmusteiden ja tyynyjen vaihtaminen voi auttaa pidentämään kalusteiden käyttöikää. Pehmusteet ja tyynyt kuluu nopeammin kuin itse kalusteet, ja niiden vaihtaminen antaa kalusteille uutta ilmettä ja lisää käyttöikää. Tyynyjä on saatavilla edullisesti, mutta on hyvä samalla ymmärtää, että koristetyynyt eivät kestä samanlaista käyttöä, kun nukkuessamme käyttämät tyynyt. Pehmusteiden ja tyynyjen suhteen voi miettiä myös vaihtoehtoisia tyynyjen täyttötapoja, joita löytyy pienellä etsimisellä muun muassa YouTuben tee-se-itse-videoista. Sohvan päällinen voi olla hyvä vaihtoehto erilaisten pehmusteiden ja tyynyjen valinnan viidakossa. Aina voi myös laittaa sekä päällisen että hankkia erilaisia sisustustyynyjä oman sisustusmaun mukaisesti.

Vältä ylipainoa

Liian raskaiden esineiden asettaminen kalusteille voi aiheuttaa vaurioita ja lyhentää niiden käyttöikää. Varmista, että kalusteet on tarkoitettu käytettäväksi tietyn painoisille esineille, ja vältä liian raskaiden esineiden asettamista niille. Kaikissa kalusteissa ei välttämättä näy painorajoituksia, mutta varsinkin jos ostat omaan budjettisi äärirajoilla olevia kalusteita, varmista myyjältä painorajat – ne voivat olla yllättävänkin pieniä niin tuolien kuin kirjahyllyjen hyllyjen kohdalla.

Suojaa kalusteita lemmikeiltä: lemmikit voivat vahingoittaa kalusteita, joten varmista, että suojaat kalusteita esimerkiksi peitteillä tai asettamalla lemmikille oma nukkumapaikka olohuoneen ulkopuolelle.