Pikalaina – tätä et tiennyt

Unohda pahamaineiset vipit: modernin pikalainan hakeminen on helppoa, eivätkä maksuehdot ohjaa taloutta karille.

Moderni pikalaina on pikavippiä reilumpi vaihtoehto.

Lainan ottaminen on aina vastuullinen päätös. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, jolloin se on käytännössä ainoa vaihtoehto.

Asuntolaina ja muut isot, vakuudelliset lainat ovat asia erikseen, mutta entä, jos esimerkiksi arjen sujumisen mahdollistava auto äkkiä hajoaa? Puskurirahastoon ei välttämättä haluaisi kajota tai sellaista ei edes ole.

Digitalisaation myötä myös lainan hakemisesta on tullut entistä nopeampaa ja helpompaa – hyvässä ja pahassa. Jokunen vuosi sitten suosiota niittäneiden pikavippien haittapuoliin on onneksi herätty. Esimerkiksi vuonna 2019 voimaan astui kuluttajansuojalaki, joka säätelee vippien korkoja entistä tarkemmin.

Monien pankkien ja rahalaitosten nykyään tarjoama pikalaina on vippiä reilumpi vaihtoehto.

Pikalaina pähkinänkuoressa

Pikalaina on luototustuote, jonka saatavuus ja ehdot on suunniteltu vastaamaan digiajan rahoitustarpeita. Sitä voi hakea helposti netissä ja rahat on mahdollista saada käyttöön samana päivänä. Vakuudettoman pikalainan saadakseen lainalle ei tarvitse osoittaa henkilötakaajia tai omaisuutta vakuudeksi.

Hintaviin pikavippeihin verrattuna pikalainojen korkotaso on maltillinen. Takaisinmaksuajan voi niin ikään joustavammin suunnitella vastaamaan omaa tilannetta.

Pikalainaa voi hakea 1000 eurosta ylöspäin 60 000 euroon asti, alkaen 4 prosentin korolla. Maksuaika on muiden kulutusluottojen tapaan 1–15 vuotta.

On kaikkien kannalta hyvä, että pikalainan hakemiselle on asetettu tietyt perusehdot. Hakijan tulee olla vähintään 20-vuotias ja tällä tulee olla säännöllisiä palkka- tai muut tulot sekä moitteeton maksuhistoria. Lainanantaja voi pyytää nähtäväkseen tulotodistuksen ennen lainasopimuksen allekirjoittamista, mutta tämän jälkeen homma on yleensä sillä selvä.

Edullinen pikalaina löytyy vertailemalla

Lainasta koituu tyypillisesti korkojen lisäksi muitakin kuluja. Näitä voivat olla esimerkiksi tilinavaus- ja hoitokulut sekä laskutusmaksut.

Todellinen vuosikorko kattaa kaikki lainasta vuositasolla aiheutuvat kulut. Jos siis vertailet useampia lainatarjouksia keskenään, kannattaa se tehdä vuosikorkoon perustuen. Pikalainojen todellinen vuosikorko on alkaen 4,25 %, pikavippien tyypillisesti korkeampi.

Lainojen vertailu todella on järkevää, sillä pienellä vaivannäöllä voi saavuttaa jopa satojen eurojen säästöt lainakuluissa. Kuten lainan hakeminenkin, myös lainojen vertailu sujuu tänä päivänä sukkelaan. Tähän tarkoitukseen suunnitellut digitaaliset palvelut hoitavat nimittäin vertailun puolestasi käden käänteessä.

Mistä tunnistaa laadukkaan lainavertailupalvelun?

Lainavertailupalvelun hyödyntämisen idea on tietysti se, että useampaa lainatarjousta vertailemalla voi valita niistä edullisimman. Kun yhden hakemuksen täytettyään saa vastineeksi 10–20 tarjousta, voidaan puhua laadukkaasta lainavertailupalvelusta. On sanomattakin selvää, että tarjouksien tulisi olla tehty todelliseen vuosikorkoon perustuen, ja että vertailu tapahtuu tietoturvallisessa verkkoympäristössä.

Kotimainen Sortter toimii juuri näin: Sortterin nettisivuilla täytät maksutta hakemuksen, johon voit saada vastineeksi jopa 20 lainatarjousta, jotka on valmiiksi järjestetty edullisimmasta alkaen. Parhaassa tapauksessa lainarahat ovat tilillä samana päivänä.

Sortterin avulla löytyy myös edullinen pikalaina.