Mitä ottaa huomioon ennen vakuudettoman lainan hakemista? Näin haet lainaa fiksusti

Nykyään vakuudettoman lainan hakeminen on vaivattomampaa kuin koskaan aiemmin. Lainan hakeminen onnistuu nopeasti netissä, ja lainan voi saada nopeimmillaan käyttöön jo samana päivänä. Vakuudettomia lainoja myöntävät pankit ja rahoituslaitokset, ja haettavissa on monia eri lainatyyppejä.

Vaikka lainan hakeminen on helppoa ja nopeaa, ei lainaa kannata kuitenkaan hakea hetken mielijohteesta tai summamutikassa. Ennen lainan hakemista on hyvä olla perillä muutamista perusasioista, jotta voi tehdä harkittuja ja fiksuja päätöksiä.

Pohdi lainan tarvetta ja haettavaa summaa

Nykyään lainan hakeminen pankista ei ole ainoa vaihtoehto, vaan lainan hakeminen onnistuu netissä. Perinteisen vakuudellisen pankkilainan hakeminen on melko hidasta, sillä koko prosessi voi viedä viikkoja. Vakuudettoman lainan hakeminen netissä sen sijaan onnistuu jopa päivässä, mikä on varteenotettava vaihtoehto, mikäli käyttöön tarvitaan lainaa heti eikä esimerkiksi kahden päivän sisällä.

Koska lainan hakeminen on tehty helpoksi, ennen lainan hakemista kannattaa kuitenkin pohtia perusteellisesti sen tarpeellisuutta. Esimerkiksi merkkilaukun ostaminen tai spontaani viikonloppumatka kavereiden kanssa ei ole pakollinen meno, jota ei välttämättä kannata rahoittaa lainarahalla – vaikka se mielihyvää toisikin.

Sen sijaan vakuudeton laina voi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi jonkin yllättävän kulun, kuten uuden kodinkoneen hankkimiseen edellisen hajottua. Tai vaihtoehtoisesti lainaa voi käyttää pidempään suunnitellun hankinnan, kuten uuden auton ostamiseen.

Jotta laina ei aiheuta taloudellisia ongelmia, tulisi lainaa hakea ainoastaan todelliseen tarpeeseen. Lisäksi on tärkeää hakea ainoastaan sen suuruista lainasummaa sellaisella maksuaikataululla, jonka maksaminen ei aiheuta vaikeuksia. Tosin luotonmyöntäjät arvioivat aina lainanhakijan maksukyvyn, mikä osaltaan ehkäisee liian suurien lainasummien myöntämistä.

Valitse omiin tarpeisiin parhaiten sopiva lainatyyppi

Ennen lainan hakemista on hyvä ottaa selvää saatavilla olevista vaihtoehdoista ja valita omaan talouteen ja tarpeisiin sopiva lainatyyppi. Yleisimmät yksityishenkilöille suunnatut lainatyypit ovat kulutusluotto, joustoluotto ja yhdistelylaina.

Kulutusluotto on vakuudeton laina, jonka saa käyttöön kerralla myöntävän lainapäätöksen jälkeen. Kulutusluottoa voi käyttää eri asioiden rahoittamiseen; se on tarkoitettu hankintojen ja ostosten tekemiseen. Kulutusluottoa voi hakea muutamista sadoista euroista jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Joustoluotto on myös vakuudeton laina, joka toimii lähes samaan tapaan luottokortin kanssa. Joustoluoton saa erilliselle tilille, josta sitä voi nostaa käyttöön tarpeen mukaan ja luottolimiitin rajoissa. Joustoluottoa palautuu käyttöön, kun aiempi velka on maksettu pois.

Mikäli aiempia lainoja on jo ehtinyt kertyä useampi, ja niistä huolehtiminen tuntuu työläältä, voi lainojen yhdistäminen olla järkevä ratkaisu. Yhdistelylaina on laina, jolla yhdistetään useammat olemassa olevat lainat yhdeksi uudeksi lainaksi. Sen tarkoituksena on pienentää lainakuluja ja tehdä takaisinmaksusta yksinkertaisempaa.

Tutustu lainatarjoukseen huolella

Vaikka tarve lainalle tulee yllättäen, ei lainapäätöksen kanssa silti tule hätiköidä. Jotta lainaa voi saada mahdollisimman hyvillä ehdoilla, kannattaa lainat kilpailuttaa ja lainatarjouksiin tutustua huolella.

Laki edellyttää, että lainatarjouksen yhteydessä lainan todellinen vuosikorko on ilmoitettava selkeästi. Ennen lainan hyväksymistä kannattaa huomioida lainan todellinen vuosikorko, ei pelkkää nimelliskorkoa. Lainan nimelliskorko kertoo lainasumman koron, kun taas todellinen vuosikorko kattaa nimelliskoron lisäksi myös muut kustannukset, kuten avaus- ja lainanhoitomaksun.

Oman talouteen sopivan kuukausittaisen maksuerän valitseminen on tärkeää, mutta samalla kannattaa huomioida, että laina-aikaa ei kannata turhaan venyttää. Mitä pidempi lainan maksuaika on, sitä enemmän sille ehtii kertyä korkoa ja muita kuluja.

Vakuudeton laina on aina mahdollista maksaa takaisin sovittua maksuaikataulua nopeammin – ja yleensä ilman lisämaksua. Lainapalvelusta riippuen lainalle on mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia, pidempi maksuaika tai eräpäivän siirto. Kaikki lainapalvelut eivät näitä mahdollisuuksia tarjoa, joten ehdot kannattaa tarkistaa lainatarjouksesta tai luotonmyöntäjän sivuilta.