Kannattaako lainaa hakea netistä?

Nykyään suurin osa vakuudettomista lainoista haetaan kätevästi ja nopeasti netistä, sillä lähes kaikki lainoja myöntävät pankit ja rahoituslaitokset mahdollistavat hakemuksen jättämisen sähköisesti.

Voit käyttää verkkopankkitunnuksiasi vahvaan tunnistautumiseen ja hoitaa koko lainanhaun prosessin alusta loppuun internetin välityksellä.

Tarjolla on kymmenittäin eri vaihtoehtoja eri luottoyhtiöiltä, ja voit itse päättää, mihin tarkoitukseen lainaa tarvitset. Luottoyhtiöt arvioivat kuitenkin aina lainan takaisinmaksukykysi ennen lainan myöntämistä.

Viime vuosina netin rahoitusmarkkinoille on ilmestynyt myös lainojen vertailupalveluita, kuten Lenders.fi, joiden avulla voit tavoittaa yhdellä hakemuksella yli 30 eri pankkia ja rahoituslaitosta.

On tärkeää muistaa, että lainojen vertailu kannattaa aina, sillä edullisin laina löytyy usein vertailun avulla. Tässä artikkelissa kerromme lisää lainan hakemisesta netistä ja annamme vinkkejä lainanhakemiseen liittyen, mutta ensin tutustutaan yleisiin lainatermeihin.

Lainoihin liittyvää sanastoa

Yksityishenkilöille myönnettävät lainat voidaan jakaa karkeasti vakuudettomiin ja vakuudellisiin lainoihin. Vakuudettomissa lainoissa korko on pääsääntöisesti pienempi kuin vakuudellisissa lainoissa, koska luotonantajan riski on niissä pienempi kuin vakuudettomissa lainoissa. Vakuudettomissa lainoissa oma taloustilanteesi toimii ikään kuin vakuutena. Näitä lainoja voit hakea myös yhteishakijan kanssa, jolloin kyse on osittain samasta asiasta kuin takaajan kanssa lainan hakemisessa.

Suurin osa netin rahoituslaitoksien tarjoamista lainoista ovat vakuudettomia kulutusluottoja. Vakuudettomiin lainoihin kuuluvat pikavipit, pikalainat, kertaluotot, joustoluotot ja luottokortit. Lainojen kustannukset voidaan jakaa korkokuluihin (nimelliskorko) ja muihin kuluihin. Lainan todellinen vuosikorko muodostuu nimelliskorosta ja sen päälle mahdollisesti tulevista muista kuluista.

Lainsäädännössä säädetään enimmäiskorosta ja kuluista

Vuonna 2019 säädettiin laki lainojen korko- ja kulukatosta. Tuolloin säädetyn lain mukaan lainan nimelliskorko saa olla enintään 20 % vuodessa ja kuluja sen päälle saa tulla enimmillään 150 euroa vuodessa.

Koron lisäksi lainaan sisältyviä muita kuluja ovat esimerkiksi avausmaksu, tilinhoitomaksut, laskutuslisät ja joustoluoton nostopalkkiot. Lainsäädännössä määrätystä kulukatosta johtuen nämä kustannukset ovat tänä päivänä varsin kohtuulliset.

Kuka voi saada vakuudetonta lainaa?

Pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainaa täysi-ikäisille, säännöllisiä tuloja nauttiville ja raha-asiansa hyvin hoitaneille henkilöille. Lainahakemuksen jättämisen jälkeen hakijasta tehdään luottoarviointi, jonka perusteella lainanhakija saa lainatarjouksen. Luotonantaja voi myös hylätä hakemuksen. Käytännössä minimivaatimuksena lainan saamiselle ovat puhtaat luottotiedot ja säännölliset tulot.

Mitä paremmin olet hoitanut raha-asiasi, sitä edullisemmalla korolla lainaa saat. Mikäli sinulla on aikaisempaa luottoa, arvioivat luotonantajat maksukykyäsi uuden lainan suhteen. Monesti järkevää on maksaa ensin vanhat lainat pois ennen kuin haet uutta.

Voit hakea lainaa myös ystävän, kumppanin tai sukulaisen kanssa. Yhteishakijan kanssa lainaa voit saada paremmilla ehdoilla kuin lainaa yksin hakemalle, koska yhteishakija ja hänen tulonsa huomioidaan tasavertaisesti päähakijan kanssa.

Lainat kannattaa kilpailuttaa ilmaiseksi netissä

Vakuudettomia lainoja myöntäviä pankkeja ja rahoituslaitoksia on tänä päivänä markkinoilla todella paljon. Tämä on lainanhakijan kannalta pelkästään positiivinen asia, mutta suuren lainavalikoiman edessä voi mennä helposti sormi suuhun.

Lainojen vertailua helpottavatkin markkinoilla toimivat lainojen kilpailutuspalvelut. Lainojen kilpailutuspalvelun avulla voit yhdellä hakemuksella hakea lainaa muutamassa minuutissa kymmeniltä luotonantajilta. Lainojen kilpailuttaminen ei maksa mitään, eikä sido sinua ottamaan tai harkitsemaan lainaa.

Voit kilpailuttaa lainat puhtaasti testaustarkoituksessa, jos haluat selvittää tämän hetken luottoluokituksesi. Myös olemassa olevat lainat kannattaa säännöllisesti kilpailuttaa, koska sinulle myönnettävän lainan korko vaihtelee taloustilanteesi mukaan. Mitä vakaampi taloudellinen tilanteesi on, sitä pienemmällä korolla lainaa saat.

Lainojen vertailu on helppoa ja nopeaa

Lainojen vertailupalvelu tekee lainan hakemisesta nopeampaa ja vaivattomampaa kuin yksittäisten hakemusten lähettäminen suoraan rahoituslaitoksiin, joista monet ovat todennäköisesti jo mukana kyseisessä lainojen vertailupalvelussa.

Sinun tarvitsee täyttää vain yksi hakemus, jonka avulla tavoitat kaikki palveluun liittyneet luotonantajat. Tarjouksia tulee yleensä muutamassa minuutissa ja suurin osa lainatarjouksista saapuu sinulle saman päivän aikana, mikäli hakemuksen jättää arkipäivänä.