Huomioi ainakin nämä lainaa hakiessa

Vakuudetonta lainaa saatetaan harkita monissa eri elämäntilanteissa. Lainaa voidaan tarvita esimerkiksi kodin remontointiin, auton tai muun ison hankinnan tekemiseen, hiihtolomareissua varten tai yleisemmin arjen kulutukseen.

Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista kannattaa kuitenkin huomioida muutamia asioita. Budjetin laatimisen lisäksi on järkevää kilpailuttaa lainat Rahalaitos.fi -sivuston kautta edullisimman lainatarjouksen löytämiseksi. Näin voi varmistua siitä, että lainan takaisinmaksu tulee sujumaan ongelmitta eikä laina tule kohtuuttoman kalliiksi.

Laske ensin budjetti

Ennen kuin lähdet hakemaan lainaa, on tärkeää laskea budjetti sekä arvioida tarkasti oman talouden tilanne. Tämä auttaa varmistamaan, että lainan takaisinmaksu ei tule tuottamaan ongelmia.

Budjetin laskeminen alkaa tulojen ja menojen kartoittamisella. Kirjaa ylös kaikki säännölliset tulot, kuten palkka, eläke tai muut tulot. Tämän jälkeen listaa kaikki kuukausittaiset menot, kuten asumiskulut, ruoka, laskut, lainanlyhennykset ja muut kulut.

Kun tiedät tarkasti tulot ja menot, voit laskea kuinka paljon ylimääräistä rahaa sinulla jää kuukausittain. Tämä summa voi olla käytettävissä lainan takaisinmaksuun. On kuitenkin tärkeää varata myös hieman pelivaraa odottamattomien kulujen varalta, jotta yllättävät tilanteet eivät vie taloutta pois raiteilta.

Kilpailuta lainatarjoukset

Ennen kuin teet päätöksen lainan ottamisesta, kannattaa lähteä kilpailuttamaan lainatarjoukset. Vakuudettomien lainojen korot ja muut kulut vaihtelevat sekä sama hakija voi saada eri suuruisia lainatarjouksia eri toimijoilta. Vain kilpailuttamisen kautta voi vertailla omat henkilökohtaiset lainatarjoukset ja löytää niiden joukosta edullisimman vaihtoehdon hyödynnettäväksi.

Kilpailuttaminen kannattaa lähteä tekemään Rahalaitos.fi -sivuston kautta, joka auttaa lainan hakijoita löytämään sopivan lainan tarpeisiinsa. Hakijan kannalta riittää, että täyttää yhden hakemuksen Rahalaitoksen sivuilla, mikä välitetään jopa kymmenille eri pankeille ja rahoituslaitoksille. Lainatarjouksia saa yleensä hetkessä hakemuksen lähettämisen jälkeen, joten vertailu ei vie sen kauempaa kuin yksittäisen lainatarjouksen pyytäminen.

Kilpailuttaessa kannattaa huomioida erityisesti lainatarjouksista löytyvä todellinen vuosikorko, joka kuvaa lainan kokonaiskustannuksia. Lainakoron lisäksi takaisinmaksun aikana muodostuu kustannuksia tilinhoitopalkkiosta, mahdollisesta laskutuslisästä ja lainan avausmaksusta. Nämä kaikki sisältyvät todelliseen vuosikorkoon, joka sopii siten eri tarjousten vertailuun.

Huolehdi takaisinmaksusta

Takaisinmaksu on yksi tärkeimmistä asioista lainaa hakiessa. Budjetoimalla voi varmistua siitä, että laina ei tule aiheuttamaan kohtuutonta rasitetta omalle taloudelle. Näin lainan pystyy maksamaan ongelmitta takaisin sovitussa ajassa.

Lainatarjoukset kannattaa myös kilpailuttaa, koska jokainen lainantarjoaja hinnoittelee itse tuotteensa. Kulutusluottojen korkoja ja kuluja koskeva sääntely asettaa hinnoittelulle rajoituksia, mutta rajoitusten puitteissa jokainen hinnoittelee lainatarjoukset itse.

Korkoon vaikuttaa erityisesti lainasumma, laina-aika sekä hakijasta tehty riskinarvio. Tällä luotonantaja arvioi sitä, kuinka todennäköisesti lainasumma maksetaan takaisin ajallaan. Yleensä lainakorko on pienempi, jos lainantarjoaja katsoo ottavansa pienemmän riskin. Eri toimijat voivat kuitenkin arvostaa eri asioita, joten sama hakija voi saada korkojen ja kulujen osalta eri suuruisia tarjouksia.

Edullisin lainatarjous voi tuoda satojen tai jopa tuhansien eurojen säästön laina-aikana. Siksi kilpailuttaminen kannattaa tehdä aina.