Ajankohtaista

Viikon luontoääni: Tilhen maksaa kestää paremmin kuin ihmisen

Tilhi pihlajapuussa on suosituimpia lintukuvien aiheita. Kuva: Aino Uski

Tilhi on lappilainen lintulaji, vaikka se pesiikin harvakseltaan Keski-Suomea myöten ja hyvin harvoin Etelä-Suomessa. Pesimäaikaa lukuun ottamatta pihlajanmarjasato määrää töyhdöstään tunnetun tilhen vuodenkierron.

Töyhtöpää voi pesiä sekä harvoissakin havumetsissä ja myös tunturikoivikoissa. Pesimäkanta on tihein Lapin itäosissa.

Viime vuonna käynnistyneen 4. lintuatlaksen mukaan Kittilässä on ollut tilhen reviireitä hieman harvemmassa kuin naapurikunnissa. Tutkimus jatkuu vuoteen 2025 saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos pihlajanmarjoja on paljon, tilhiparvet viettävät pesimäalueellaan pitkät ajat kevättalven puolelle. Jos sato on niukka, tilhet lähtevät vaelluksille, jotka voivat ulottua jopa Etelä-Eurooppaan saakka.

Pihlajanmarjoissa voi syntyä käymistuotteena alkoholia, joten tilhet ovat kaksi- ja joskus alkoholia nautittuaan nelijalkaistenkin ihmisystäviensä ryyppy- ja kohtalotovereita.

Rasvamaksasta huolestuneet kansalaiset ovat kateellisia tilhelle, jonka maksa polttaa alkoholia neljä kertaa tehokkaammin kuin tavallisen tallaajan. Alkoholitutkija onkin mitannut tilhiltä mitättömät promillet, mutta lintujen törmäilyt ikkunoihin pannaan usein alkoholin tiliin. Syynä ovat useammin rakennusten maisemaa heijastavat ikkunat, joihin linnut erehtyvät törmäämään.

Jos pihlajanmarjoja on tarjolla ylenpalttisen runsaasti, tilhiin näyttää iskevän kulutusvimma. Marjat putoilevat hangelle ja parvi ryntää jo seuraavan puun kimppuun kun edellinen on vasta puolisyöty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Glosbe-sanakirjan mukaan tilhi on pohjoissaameksi bealljerásttis

Markku Paakkinen

Viikon luontoäänen kuulet sunnuntaisin Yleisradiosta kello 6.10. Viikon luontoääni löytyy myös Yle Areenasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä