Urheilu

Salibandyn Lapin-lohko kasvaa kahdella joukkueella — SBC Levi teki täsmähankintoja ja toi kakkosjoukkueen sarjaan

Lapin-lohkon hallitseva mestari SBC Levi on menettänyt kentällisen pelimiehiä, mutta joukkueessa aloittaa uusia kovia pelaajia.

SBC Levin miesten edustusjoukkue voitti Lapin-lohkon kaudella 2023-2024. Kuva: Miika Sirkiä

Katsojaennätyksiä, Tunturiderbyjä ja välkkyviä valoja. Kittilän urheiluhallilla tunnelma oli katossa viime kaudella pelatussa salibandyn Lapin-lohkossa. ”Näinköhän jäi yhden kauden ihmeeksi”, SBC Levin toiminnanjohtaja Tuomas Similä kertoo pohtineensa vielä viime keväänä.

Mutta ei — lappilainen salibandy lähtee tulevaan kauteen entistäkin kiinnostavampana. Syys-lokakuun vaihteessa käynnistyvässä Lapin-lohkossa on mukana yhdeksän joukkuetta. Rovaniemeltä mukana on neljä tiimiä. Suomi-sarjan entisistä pelaajista koostuva AIK Ylikylä lähtee mukaan heti ennakkosuosikkina ja toinen kaupunkilaisjoukkue RSB Team on vahvistunut entisestään. Santa’s United III on sekin kova vastus ja Santalla on mukana myös nelosjoukkue.

Karungista mukaan ponnistaa joukkue, joka on pelannut aiemmin Oulun lohkossa, mutta suuntaa nyt pohjoiseen. Ylläksen Nousu ei saanut joukkuetta kokoon, mutta Sodankylän Pallo jatkaa sinnikästä palloiluaan. Ivalon SB69 on yhä sarjan pohjoisin joukkue ja SBC Levillä pelaajarosteria riittää peräti kakkosjoukkueeseen asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sarja kasvoi kahdella joukkueella ja taso nousee entisestään. Edustusjoukkue vaikuttaa hyvältä, hyvin pysyi viime kaudelta porukkaa, SBC Levin miesten edustusjoukkueen apuvalmentaja ja hyökkääjä Otto Haapalahti sanoo.

Vastuuvalmentajana joukkueessa jatkaa Petri Palovaara.

Edustusjoukkueen kokoonpanosta uupuu tulevalla kaudella tuttuja nimiä. Juho Wesslinin laukauksia ja kikkoja nähdään jatkossa Oulussa kakkosdivaritasolla ja kahden lajin taitaja Eetu Tervala tuplaa sähäkkyytensä jääkiekkokaukalossa. Pistenikkari Riku Nikula vahvistaa jatkossa Ivalon salibandyjoukkuetta ja Johan Pakkala ja Aku Kilpi muuttivat pororajan ulkopuolelle.

Kun jostain joutuu luopumaan, hyvää tulee tilalle: Sähäkkä hyökkääjä Kristian Rantonen palaa Kittilän kotijoukkueeseen. Rantonen pelasi SBC Levin puulaakia viime keväänä ja oli pistepörssin kakkonen heti Eetu Tervalan jälkeen. Myös Tommi Ylitalo on pelannut SBC Levissä juniorina ja pelaa nyt edustuksen kokoonpanossa. Ylitalo on Kittilässä kaksinkertainen puulaakimestari (Benders).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sodankylän Palloseura kokee kaksi kirvelevää pelaajamenetystä, kun Teemu Vaara ja Samuli Sulisalo siirtyvät SBC Levin riveihin.

Uutena pelimiehenä Kittilään saapuu Ruotsin ja Tornion kakkosdivisioonan melskeistä puolustaja Jarmo Peurasaari. Maalivahtiosastoa täydentää Oulussa kakkosta pelannut Joona Sieppi.

Juho Wesslin kokeilee rahkeitaan 2. divisioonassa. Kuva: Miika Sirkiä

SBC Levin kakkosjoukkue koostuu nuorista pelaajista ja muutamasta kokeneesta leviläisestä. Joukkueessa taustatukea tuovat muun muassa SBC Levin konkari Tuomas Trast ja maalivahti Harri Lintulahti. Valmentajana toimii Tuomas Similä. Valmennusosastoa täydentää naisten edustusjoukkueessa pelaava Piia Lipponen, joka pelannee itsekin kakkosjoukkueessa poikkeusluvalla.

Uuden joukkueen taustalla on Similän mukaan pelaajapolun luominen vanhemmille junioreille, joiden iässä on vain vähän pelejä ja joukkueita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saa olla kentällä silloin, kun pelit ratkaistaan. Se motivoi harjoittelemaan kun saa vastuuta, Similä sanoo.

Joukkue on tiiviissä yhteistyössä edustusjoukkueen kanssa ja pelaajavaihdot ovat mahdollisia kesken kauden.

Lapin-lohkossa on luvassa yksi sääntömuutos: ottelut pelataan tehokkaalla peliajalla (3x15 minuuttia) kun viimeksi käytössä oli juokseva peliaika. Nyt siis kello pysäytetään pelikatkoista.

– Se vie pelejä urheilullisempaan suuntaan ja pelin rytmi muuttuu, Tuomas Similä sanoo.

Naapurijoukkue Ylläksen Nousun pois jääminen harmittaa Similää.

– Hyvä kilpakumppani tipahti pois. Tunturiderby oli lohkon parasta antia. Mutta siellä on innokkaita junnuja ja toivotaan, että nousee uusi edustus muutamassa vuodessa, Similä sanoo.

Ylläksen Nousussa oli viime kaudella myös ruotsalaispelaajia. Pajalan joukkue oli vähällä lähteä omalla joukkueella mukaan Lapin-lohkoon, mutta päätyi pelaamaan Ruotsin sarjaa.

Kohti ennätysmäistä kautta

SBC Levillä on alkavalla kaudella 13 junioriryhmää ja 9 aikuisryhmää. Junioripäällikkö Otto Haapalahti muistuttaa, että ryhmiin on mahdollista tutustua maksuttomasti syyskuussa.

– Jos ei ole ennen pelannut, on mahdollista kokeilla miltä se maistuu.

Viime kaudella SBC Levin toiminnassa jäi mieleen etenkin tyttöjunioreiden määrän kova kasvu, kertoo toiminnanjohtaja Tuomas Similä.

– Pitää kyllä antaa sulka hattuun valmentajille hyvästä työstä, Similä sanoo.

Ryhmissä noin kolmasosa valmentajista on uusia. Similän ja Haapalahden mukaan vastuuryhmät saatiin päätettyä hyvissä ajoin toukokuussa. Valmentajia on riittävästi, sillä kukaan ei joudu vetämään useampaa ryhmää.

Junioripuolella harjoittelu huipentuu Lapin Mestaruussarjan turnauksiin. Pelaajamäärät ovat olleet kovassa kasvussa, ja viime kaudella pelipäivien pituus venyi ja hallit olivat täynnä. Tämän vuoksi alkavalla kaudella turnaukset jaetaan kahdelle pelipäivälle: isommat pelaavat neljällä kenttäpelaajalla yhtenä päivänä ja pienemmät kolmella pelaajalla toisena päivänä.

– Se helpottaa tuomareiden saantia ja hallikapasiteettia. Tulee tilaa uudelle kasvulle, Similä sanoo.

Ilman muutosta pelejä olisi pitänyt vähentää. Viimeksi jokaisella joukkueella oli päivän aikana vähintään kolme peliä.

– Pointti on, että pelireissuille lähdetään liikkumaan ja että saa pelata tarpeeksi.

Uudet miesten kakkosjoukkue ja naisten nelosjoukkue tuovat jatkossa vanhemmille junioreille mahdollisuuden kehittyä ja jatkaa harrastusta.

– On iso steppi mennä suoraan edustukseen, mutta nyt pääsee matalalla kynnyksellä aikuisten peleihin ja treeneihin. Se on hyvä välisteppi isolle kentälle, Haapalahti sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä