Paikallisuutiset
Petteri Kinnunen tuli Kittilään jäädäkseen
”Aikomus oli tulla tänne vasta eläkkeellä, mutta Paula-vaimo laittoi viime keväänä tuulemaan, ja minunkin piti ruveta etsimään töitä”, sivistystoimenjohtaja Petteri Kinnunen kertoo.
Petteri Kinnusta hymyilyttää. Haastattelu on alkanut niin kuin monet muutkin ensimmäiset keskustelut paikallisen ja muualta muuttaneen välillä Kittilässä usein alkavat: on pitänyt selvittää, mistä Kinnunen on kotoisin.
– Olen huomannut, että kun tänne tulee ulkopuolelta, kysytään heti, mistä olet ja mikä side sinulla tänne on, hän sanoo.
No, kerrotaan se heti: tuore sivistystoimenjohtaja ei koe olevansa kotoisin oikein mistään – mutta Kittilään hänellä on erityinen suhde.
Kinnusen vanhemmat olivat lähtöisin Kuopiosta, mutta hän syntyi Mikkelissä, ja koska hän lapsena ja nuorena asui vanhempiensa töiden vuoksi useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea, Mikkeliin tai mihinkään muuallekaan ei ehtinyt muodostua vahvaa sidettä. Vapaa-ajan asunto perheellä oli ja on yhä Puolangalla.
Kinnunen opiskeli Oulussa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi ja työskenteli valmistuttuaan lukio-opettajana Hyvinkäällä. Kun koulupuolen hallinnolliset tehtävät alkoivat kiinnostaa, hän suoritti opetushallinnon tutkinnon ja työskenteli hetken aikaa opinto-ohjaajana Hyvinkäällä, kunnes siirtyi opetuspäälliköksi Kuusankoskelle Kymenlaaksoon. Viimeiset 18 vuotta ennen pohjoiseen muuttoaan hän toimi rehtorina Kouvolassa.
Olen huomannut, että kun tänne tulee ulkopuolelta, kysytään heti, mistä olet ja mikä side sinulla tänne on. Petteri Kinnunen
Kittilään Kinnunen sanoo tulleensa jäädäkseen. Hän tuntee paikkakunnan jo pitkältä ajalta. Hänen puolisonsa Paula on kotoisin Könkäältä, ja Könkäällä pariskunta nyt myös asuu. Heidän lapsensa ovat jo aikuisia ja lentäneet pesästä.
– Aikomus oli tulla tänne vasta eläkkeellä, mutta Paula laittoi viime keväänä tuulemaan, ja minunkin piti ruveta etsimään töitä, Kinnunen kertoo.
Hänet valittiin kuntaan henkilöstöasiantuntijaksi, ja hän aloitti tehtävässä elokuun alkupuolella. Pian auki tuli sivistystoimenjohtajan vuoden kestävä sijaisuus, ja Kinnunen tekee sitä nyt virkavapaalla henkilöstöasiantuntijan vakituisesta tehtävästään.
– Se osui kuin nenä päähän. Tässä voin hyödyntää kaikkea koulupuolen osaamistani, ja koen, että kaikki koulutus ja osaamiseni on valmistanut minua tätä nykyistä tehtävääni varten, Kinnunen sanoo lokakuussa alkaneesta sijaisuudesta.
Se osui kuin nenä päähän. Tässä voin hyödyntää kaikkea koulupuolen osaamistani, ja koen, että kaikki koulutus ja osaamiseni on valmistanut minua tätä nykyistä tehtävääni varten. Petteri Kinnunen
Sivistystoimenjohtajana Kinnunen vastaa kunnan suurimmasta toimialasta. Sivistystoimen alla toimivat varhaiskasvatus eli päiväkodit ja perhepäivähoito, esi- ja perusopetus sekä lukiokoulutus, johon Kittilässä kuuluu myös alppikoulu.
Vapaan sivistystyön lautakuntaa ei enää sote-uudistuksen jälkeen ole ollut, mutta hyvinvointilautakunta huolehtii siitä, että kunnassa edistetään hyvinvointia ja terveyttä kaikilla hallinnonaloilla. Sivistystoimen alaisuudessa työtään tekevät hyvinvointi-, perhekeskus- ja työpajakoordinaattorit.
Osa sivistystoimea ovat myös nuoriso-, kulttuuri-, liikunta- ja kirjastotoimi.
– Huippuihmiset, aivan timantit, ovat tekemässä omia tulosalueitaan. Täällä on hirmu hyvä henki, ja kun tulee ihmisten kanssa toimeen, asiatkin hoituvat, Kinnunen sanoo.
Tärkeä osa sivistystoimenjohtajan työtä on myös työskentely luottamushenkilöiden kanssa. Kinnunen toimii hyvinvointilautakunnan ja koululautakunnan esittelijänä ja on käynyt kertomassa asioista jo useaan otteeseen myös kunnanhallituksen kokouksissa. Kuntapäättäjät saavat Kinnuselta kiitosta.
– Täällä puhalletaan yhteen hiileen ja nähdään kuntalaisen paras. Olen kiitollinen kuntapuolen päättäjille, että asiat on hoidettu hyvin. Liikkuvaan junaan oli helppo hypätä, kun ei tarvinnut esimerkiksi alkaa leikata, kun ei vielä tuntenut kenttää kokonaan.
Aiemmassa rehtorin työssä henkilökunnan supistukset, hankintakiellot ja muut leikkaukset tulivat Kinnuselle hyvinkin tutuiksi.
Täällä puhalletaan yhteen hiileen ja nähdään kuntalaisen paras. Olen kiitollinen kuntapuolen päättäjille, että asiat on hoidettu hyvin. Liikkuvaan junaan oli helppo hypätä, kun ei tarvinnut esimerkiksi alkaa leikata, kun ei vielä tuntenut kenttää kokonaan. Petteri Kinnunen
Yksi erityisen ilahduttava asia tämän vuoden talousarviossa on Kinnusen mukaan 200 000 euron määräraha, jonka valtuusto joulukuun kokouksessaan valtuustoryhmältä tulleen esityksen pohjalta yksimielisesti varasi ei-lakisääteisiin hyvinvointipalveluihin
– Se oli hieno kädenojennus, ja nyt aletaan miettiä, mihin se käytetään. Se on iso raha, jos sitä miettii esimerkiksi kuukausittain, hän sanoo.
Asiasta tehdään viranhaltijaesitys, ja lopullisen päätöksen varojen kohdistamisesta tekee hyvinvointilautakunta.
Kinnusen sijaisuuden aikaan osuu myös Kittilän historian suurimman investoinnin valmistuminen. Uuteen alakouluun on tarkoitus päästä muuttamaan maaliskuussa. Väistötiloja tarvitaan yhä senkin jälkeen, sillä silloin käynnistyy lukion remontti.
Uusia tiloja tarvitaan myös Sirkassa, jossa koulu on käynyt pieneksi. Talousarvioon on tälle vuodelle varattu rahaa Sirkan koulun mahdollisen laajennuksen suunnitteluun, ja kirjastoremontin suunnitelman on tarkoitus valmistua alkuvuodesta.
Huippuihmiset, aivan timantit, ovat tekemässä omia tulosalueitaan. Täällä on hirmu hyvä henki, ja kun tulee ihmisten kanssa toimeen, asiatkin hoituvat. Petteri Kinnunen