Muualta Lapista

Lapha aikoo tyhjentää Kolarin palvelutalon – "pää jäi jauhamaan kaikilla tyhjää"

Hyvinvointialue siirsi Kolarin kotihoidon yöhoitajan helmikuussa terveyskeskukseen. Pian asukkaatkin siirretään sinne.

Veli Järvirova saapui muiden palvelutalon ja pihapiirin asukkaiden tavoin syömään päivällistä palvelutalon isoon ruokasaliin. Talon käyttö on loppumassa nopeasti, sillä hyvinvointialue ei aio enää vuokrata tiloja, vaan suunnittelee asukkaiden siirtämistä terveyskeskuksen vuodeosastolle. Palvelutaloyhdistyksen toiminnanohjaaja Taina Airaksinen on tyrmistynyt hyvinvointialueen torstaisesta päätöksestä ajaa palvelutalon toiminta alas.

Lapin hyvinvointialue ilmoitti torstaina Kolarin palvelutaloyhdistykselle tekevänsä vuokrasopimuksen Kolarin palvelutalosta vain toukokuun loppuun asti. Käytännössä se tarkoittaa Kolarin palvelutalon nykymuotoisen toiminnan lakkaamista. Hyvinvointialueen ja palvelutaloyhdistyksen välinen ostopalvelusopimus on päättynyt viime vuoden lopussa.

Lapin hyvinvointialueen Pohjoisen palvelualueen ikääntyneiden palvelujen vastuuyksikköjohtaja Lea Waljus vahvistaa, että palvelutalon päärakennuksen 15 asukkaan suunnitellaan muuttavan pois asunnoistaan kevään aikana. Syy ratkaisuun on Waljuksen mukaan se, että hyvinvointialue ei pysty turvaamaan asukkaiden turvallista poistumista talosta, jos siellä syttyisi tulipalo.

Asiaan vaikuttaa myös palvelutalon pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat. Waljuksen mukaan hyvinvointialue siirsi kotihoidon yövuoroa tekevän hoitajan työskentelemään terveyskeskukseen, koska kaikki työntekijät eivät voineet työskennellä palvelutalolla huonon sisäilman vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paloviranomainen vaatii, että tiloissa on oltava yöhoitaja. Me emme pysty sitä takaamaan, joten meidän täytyy järjestää palvelut niille, jotka enemmän apua tarvitsevat, jostain muualta, Waljus sanoo.

Käytännössä tällainen tyhjillään oleva paikka on Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto.

Waljuksen mukaan yöpäivystys pyritään palauttamaan palvelutalolle siihen saakka, kunnes asukkaat muuttavat pois. Kotihoidon yövuorossa oleva työntekijä hoitaa suunnitellut yöajan käynnit ihmisten kodeissa sekä käy tarkistamassa ikäihmisten rannekkeista tulevat hälytykset kuuden kilometrin säteellä kirkonkylältä.

Ei tämä hyvältä vaikuta. Taina Airaksinen

Palvelutalon omistaa Kolarin palvelutaloyhdistys, jonka toiminnanohjaaja Taina Airaksinen sai tiedon asukkaiden poismuutosta torstaina hyvinvointialueen ja yhdistyksen neuvottelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pää jäi jauhamaan kaikilla tyhjää, Airaksinen kuvaa tunnelmia neuvonpidon jälkeen.

– Ei tämä hyvältä vaikuta.

Torstainen ilmoitus ei ollut yhdistyksen kannalta ensimmäinen ikävä käänne tälle vuodelle. Yhdistyksen hallitus kokoontuu ensi viikolla pohtimaan tilannetta.

Tammikuun lopulla Airaksiselle ilmoitettiin, että hyvinvointialue aikoo siirtää kotihoidon yöhoitajan pois palvelutalosta kotisairaalan perustamisen vuoksi. Airaksinen ja yhdistyksen toinen työntekijä Satu Friman totesivat päätöksen kuultuaan, ettei huonokuntoisia ikäihmisiä voi jättää tiloihin yöpymään yksinään, vaikka päärakennuksessa onkin sprinklausjärjestelmä, joka antaa lisää pelastautumisaikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

He päivystivät Airaksisen työhuoneessa yöt siihen saakka, kunnes palotarkastaja kävi läpi tilojen poistumisturvallisuuden ja linjasi, kuka kantaa vastuun asukkaiden turvallisuudesta. Airaksinen kertoo, että kun talon palokellot pantiin soimaan, palvelutalon A- ja B-talojen 26 asukkaasta vain kolme poistui huoneistaan omatoimisesti.

Palotarkastaja lausui maaliskuussa tiloissa käytyään, että toiminnanharjoittajan on päivitettävä poistumisturvallisuusselvitys viimeistään 25. maaliskuuta mennessä. Waljus kertoo, että hyvinvointialue on tehnyt oman selvityksensä ja toimittanut sen viranomaiselle. Selvitykseen sisältyy yöpäivystyksen järjestäminen.

Korostan, että tämä on isi-muodossa, näitä asioita ei ole päätetty. Lea Waljus

Waljuksen mukaan osaston tilojen ottaminen käyttöön ei tarkoita Kolarin vuodeosaston toiminnan jatkumista, mutta helpottaa kotisairaalan perustamisessa.

– Lupapaikkoja pystyttäisiin mahdollisesti tarjoamaan samoissa tiloissa. Korostan, että tämä on isi-muodossa, näitä asioita ei ole päätetty, Waljus sanoo.

Kolarin vuodeosasto sulki ovensa joulukuussa, ja ovet pysyvät aluehallituksen päätöksellä kiinni ensi vuoden helmikuuhun saakka. Sillä välin Kolarin sosiaali- ja terveyspalveluita suunnittelee Kolarin sotekehittämisen ohjausryhmä, johon kunnanhallitus valitsi maanantaina Kolarin kunnan edustajaksi Helena Kaikkonen-Tiensuun (kesk.).

Ohjausryhmä ei ole vielä kokoontunut, vaan suunnitelmia on tehnyt ydintiimi, johon Waljuksen lisäksi kuuluvat Kolarin entinen perusturvajohtaja, kaakkoisen alueen johtavana hoitajana työskentelevä Henna Kauranen, pohjoisen alueen johtava hoitaja Johanna Tervala, pohjoisen palvelualueen johtava lääkäri Kai Konki, pohjoisen palvelualueen kotona asumista tukevien palveluiden palvelupäällikkö Henna Saarela, vuodeosastokoordinaattori Paula Skinnari ja erityisasiantuntija Jenny Järvinen Vasa2-hankkeesta.

Kokonaisvuokrasopimusta ei ole jatkettu, koska sille ei ole tarvetta. Lea Waljus

Waljus kertoo, että palvelutalon vuokrasopimuksesta on pyydetty yhdistykseltä tarjousta, ja sen sisällöstä toukokuuhun saakka neuvotellaan. Tietoa ei vielä ole yhdistyksen järjestämän virkistystoiminnan ja yhteisten ruokailujen jatkumisesta.

– Asiakkaat on vuokrasopimuksilla. Kokonaisvuokrasopimusta ei ole jatkettu, koska sille ei ole tarvetta, Waljus toteaa.

Asukkaat ovat tehneet vuokrasopimukset palvelutaloyhdistyksen kanssa. Kokonaisvuokrasopimus tarkoittaa käytännössä yhteisiä tiloja kuten ruokasalia. Aiemmin kunta ja hyvinvointialue ovat ostopalvelusopimuksella maksaneet palvelutalon ne kulut, mitä ei asukkaiden vuokrilla ole saatu katettua. Tänä vuonna yhdistys ei ole saanut muita tuloja kuin asukkaidensa vuokrat.

Waljuksen mielestä huonokuntoisiin sotekiinteistöihin olisi kunnan pitänyt reagoida jo ennen hyvinvointialueen toiminnan aloitusta.

– On ollut tiedossa, että kunnassa väestö vanhenee ja siellä tarvitaan lisää hoitopaikkoja ikääntyneille ihmisille. Kolarin kunta ei ole alkanut rakentaa uutta palvelutaloa, on vain odotettu, että hyvinvointialue tulee. Olisi ollut toivottavaa, että he olisivat tehneet sen ratkaisun jo silloin, Waljus sanoo.

Tämä on tulipalo, joka on tippunut käteen. Annukka Marjala

Waljuksen ja ikääntyneiden palvelujen johtajan Annukka Marjalan mukaan Kolarin palvelutalon toiminnan alasajon takana eivät ole hyvinvointialueen säästöt.

– Asia lähtenyt asiakasturvallisuudesta, Waljus sanoo.

– Tämä on tulipalo, joka on tippunut käteen. Meidän on pakko toimia niin, että asiakkaat pystytään turvallisesti hoitamaan, Marjala sanoo.

Hänen mukaansa ongelma on Kolaria laajempi, ja hyvinvointialue on törmännyt paloturvallisuuskysymyksiin myös muualla Lapissa ikäihmisten asumiskeskittymissä.

– Riittääkö meillä jatkossakaan ikääntyneiden asumiskeskittymiin se, että on sprinklaukset vai pitääkö olla henkilökuntaa paikalla öiseen aikaan, Marjala miettii.

Kolariin on suunniteltu ikäihmisten hybridiyksikköä, jossa yhdistyvät ympärivuorokautinen asuminen ja yhteisöllinen asuminen. Lapin hyvinvointialue on hakenut hankkeelle investointilupaa valtiolta vuodelle 2025. Waljuksen mielestä tilojen rakentaminen on kunnan vastuulla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä