Paikallisuutiset

Kunnanjohtaja Timo Kurulalle vankeustuomio petoksen yrityksestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä

Timo Kurula on Kittilän kunnanjohtaja. Tuomioon johtaneiden tapahtumien aikana hän oli Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja. Kuva: Miika Sirkiä

Korkein oikeus antoi tiistaina tuomionsa tapauksessa, jossa Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajisto oli tilannut asiantuntijalausuntoja ja yritti perusteetta erehdyttää Kittilän kunnan maksamaan laskun. Korkein oikeus tuomitsi Kittilän tuolloisen kunnanhallituksen puheenjohtajan, nykyisen Kittilän kunnanjohtajan Timo Kurulan ja Kittilän kunnanhallituksen tuolloisen varapuheenjohtajan Aki Maunulan ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Kurulan ja Maunulan petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hovioikeus kumosi tuon tuomion. Asiasta kuitenkin valitettiin korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus katsoi Kurulan ja Maunulan yrittäneen erehdyttää kuntaa laskuasiassa ja lisäksi korkein oikeus katsoi Kurulan olleen esteellinen asian valmistelussa. Korkeimman oikeuden mukaan Kurula rikkoi virkavelvollisuuttaan ja yritti hankkia itselleen hyötyä asiassa.

Kurulan vankeusrangaistus on 80 päivää ja Maunulan 60 päivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnanjohtaja Kurula kommentoi tuomiota Kittilälehdelle niukasti.

– Tämähän nyt on enää näitä jälkijättöjä mitä on ollut vuosien aikana. Jos tuomiota ajattelee niin viime keväänä oli isompi asia ja hankalampi tuomio.

Tuomio korkeimmasta oikeudesta on Kurulalle jo toinen. Kurula tuomittiin maaliskuussa 2023 kymmenen vuotta aiemmin tehdystä virka-aseman väärinkäytöstä 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomio liittyi entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän tekemään tutkintapyyntöön. Kunnanhallitus oli kokouksessaan 16. joulukuuta 2013 päättänyt peruuttaa Mäkelän kunnan nimissä tekemän tutkintapyynnön ja antaa kunnan edustajille rinneyhtiössä omistajaohjausta. Tutkintapyyntö aloitti Mäkelän irtisanomiseen johtaneet tapahtumat.

Nyt käsitellyt laskut koskivat Mäkelän irtisanomista sekä kunnan enemmistöomistaman Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön perumista. Kurula ja Maunula kuittasivat asiantuntijan lähettämän 7680 euron laskun kunnan palkkasihteerille hyväksyttäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnanhallitus ei kuitenkaan ollut tehnyt kyseisen oikeusavun hankinnasta hankintapäätöstä eikä oikeusapuaineistoa annettu koko kunnanhallituksen käyttöön. Aineistoa ei lähetetty kunnan virallisiin sähköpostisoitteisiin, vaan silloisen kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan Markku Mäkitalon (kesk.) vaimon sähköpostiin.

Mäkitalon osalta korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden vapauttavaa tuomiota.

Kurulan puolustuskulut käräjä- ja hovioikeudessa maksettiin aiemmin valtion varoista, mutta hän joutuu nyt korkeimman oikeuden päätöksellä maksamaan takaisin valtiolle käräjäoikeudesta 10 502,80 euroa ja hovioikeudesta 11 649,22 euroa. Maunula joutuu maksamaan valtiolle takaisin käräjäoikeudessa valtion varoista maksetun puolustajansa palkkiosta 1309,44 euroa ja hovioikeudesta 1553,05 euroa.

Juttua päivitetty kello 9.54 ja 10.28 Timo Kurulan kommentilla ja lisäyksillä siihen, mitä tuomioon liittyneet laskut koskivat.

Muokattu 12.9. kello 8.05. Aiempi tuomio liittyi Anna Mäkelä tekemään tutkintapyyntöön ei suoraan irtisanomiseen, kuten jutussa aiemmin luki.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä