Paikallisuutiset

”En näe vaihto-ehtoja”, tekninen johtaja sanoo

Koulu alkaa syksyllä väistötiloissa

Lukkarin koulun kuntotutkimuksen tulokset valmistuivat viime torstaina. Tulosten perusteella tekninen johtaja Lauri Kurula esittää lukuvuoden aloittamista syksyllä väistötiloissa. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa tänään keskiviikkona.

Kuntotutkimuksessa rakennuksen kellarin seinärakenteesta löytyi lastuvillalevyä. Se koostuu puulastuista ja sementistä, ja sitä käytettiin rakentamisessa 1940–60-luvuilla. Levy tunnetaan esimerkiksi tuotenimillä Toja ja Tojax.

– Levyssä on mikrobivaurioita, ja siitä pääsee kellaritiloihin epäpuhtauksia, jotka voivat vanhassa talossa erilaisten ilmavuotojen kautta päästä pitemmällekin. Se on iso riskitekijä. Tällainen kun löytyy, se on eliminoitava pois, Kurula sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulun oppilaat ja henkilökunta ovat oireilleet jo pitempään, ja oireet ovat tämän lukuvuoden aikana oleellisesti lisääntyneet. Koulun rehtori Lauri Kinnunen kertoi oireista Kittilälehdelle huhtikuussa.

Kurulan mukaan lastuvillalevy pitää joko poistaa tai korjata, ja jos se maksaa liikaa yhdessä muun saneerauksen kanssa, vaihtoehtona on harkita kokonaan uuden rakennuksen rakentamista. Korjaamisesta tekee haasteellista se, että levy on valettu sokkelin sisään.

– Menetelmiä on kahdenlaisia. Joko otetaan levy pois rakenteen sisältä tai kuivatetaan se rakenteeseen.

Myös Museovirastolla on sanansa sanottavanaan koulurakennuksessa mahdollisesti tehtävistä korjaustoimista tai sen purkamisesta, sillä rakennus on suojeltu kohde.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osa oppilaista voidaan Kurulan mukaan syksyllä sijoittaa olemassa oleviin tiloihin, esimerkiksi liikuntasalin puoleiseen osaan Lukkarin koulun rakennusta, jossa ei ole kellaria eikä näyteiden perusteella lastuvillalevyäkään. Osaa varten tarvitaan tilaelementtejä eli parakkirakennuksia. Koulutoimen arvion mukaan uusia väistötiloja tarvitaan viidelle luokalle.

Syksyn aikana selvitetään, kannattaako koulu remontoida vai onko parempi rakentaa uusi. Väistötiloja tarvitaan joka tapauksessa pitkään.

– Kumpikin vaihtoehto vie ainakin pari vuotta, Kurula sanoo.

Selvitystyötä tehdään kunnan omana työnä, mutta koska kyse on niin laajasta kokonaisuudesta, jossa sisäilman laadun lisäksi on tarkasteltu muun muassa rakennuksen rakenteita, sähköjä, vesijohtoja ja viemäreitä, tarkempi arvio tarvittavista korjaustoimista ja niiden kustannuksista tilataan alan ammattilaisilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukkarin koulu on rakennettu 1948–1950 välisenä aikana.

Sisäilmaongelmista on kärsitty pitkään myös läheisessä lukiorakennuksessa, ja sen remontti jatkuu. Ilmastointiurakkaan on ollut hankaluuksia saada sopivia tarjouksia, mutta nyt niitä on Kurulan mukaan saatu kaksi. Lukiolle on tarkoitus rakentaa uusi ilmastointi kellariin ja ensimmäiseen kerrokseen. Kunnan omana työnä sisätiloista poistetaan kesän aikana kaikki villa- ja kuitupohjaiset lähteet ja sokkeli kuivatetaan. Ilmanvaihtoremontti kestänee syyskuulle saakka.

Myös lukion sokkelista on löydetty lastuvillalevyä, mutta se on Kurulan mukaan kantavan betoniseinän ulkopuolella ja siksi helmompi poistaa kuin Lukkarin koululla.

Tekninen lautakunta käsittelee keskiviikkona myös sekä Kittilän että Sirkan paloasemilla tehtyjä sisäilmatutkimuksia. Sisäilmaa on alettu selvittää molemmissa rakennuksissa käyttäjien epäilyjen perusteella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä