Paikallisuutiset
Kaivoksen talousvedestä löytyi legionellabakteeria — lähes koko vesiverkosto desinfioitu
Kunnan suurimmalla työpaikalla Kittilän kaivoksella havaittiin viime viikolla talousvedessä legionellabakteeria. Tilanteen kerrotaan olevan hallinnassa, eikä sairastuneita ole tiedossa. Löydön vuoksi vesijohtoverkosto oli kokonaan suljettuna torstaina.
Terveystarkastaja Juha Metso Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollosta kertoo, että bakteeria löytyi keskiviikkona suuret pitoisuudet säännöllisten talousvesinäytteiden tuloksista.
– Siellä on nyt desinfioitu verkkoja ja tehdään kovasti töitä, että verkosto saadaan puhtaaksi, Metso sanoi perjantaina.
Vesiverkosto on Metson mukaan kaivoksella monitahoinen, ja ainakin osa verkostosta vapautetaan viikonlopuna aikana. Alun perin kaikki talousvesi määrättiin käyttökieltoon varotoimenpiteenä.
– Tärkeintä on, että ei ole sairastuneita. Seuraavaksi saadaan verkkoa käyttöön ja odotellaan uusia tuloksia.
Kittilän kaivokselta kerrottiin tiistaina, että lähes koko talousvesiverkosto on jo desinfioitu. Osittainen vedenkäyttökielto jatkuu toistaiseksi.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnonvesissä ja maaperässä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan. Legionellojen aiheuttamat joukkosairastumiset ovat liittyneet hotellien, sairaaloiden, risteilylaivojen ja yleisötapahtumien vesi- ja ilmastointijärjestelmiin.
Ihminen saa tartunnan hengittäessään legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Itämisaika on 2‒10 vuorokautta. Tartunta voi aiheuttaa muun muassa oireettoman infektion tai vaikean keuhkokuumeen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle torstaina.
Juttua päivitetty viimeisimmillä tiedoilla tiistaina 22.8.2023