Paikallisuutiset
Halutaan vuokrata, mutta ei hinnalla millä hyvänsä ‒ asuntofoorumissa pohdittiin ratkaisuja asuntopulaan
Kenen pitäisi rakentaa uusia asuntoja? Mistä rakentamiseen saadaan rahaa? Millaisia asuntoja olisi syytä rakentaa? Löytyykö niille sopivia tontteja? Miten vuokrat pysyvät kohtuullisina?
Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin alustusten ja keskustelun pohjalta Sirkassa keskiviikkona järjestetyssä asuntofoorumissa, jossa oli paikalla kolmisenkymmentä alueen yrittäjää ja muuta toimijaa.
Matkailuyrittäjän näkökulmasta vastuunjako on selvä.
– Meidän yrittäjien voimavarat menevät yrittämisen kehittämiseen. Kehitämme toimintoja siihen suuntaan, että pystyisimme tarjoamaan ympärivuotisia työpaikkoja. Yrittäjän osana on yrittää, tehdä tuottoa ja maksaa veroja, ja kunnan tehtävä on hankkia puitteet, Polar Star Travel -yrityksen yrittäjä Heidi Jokela sanoi yleisöpuheenvuorossaan.
Jonkinlainen yhteinen malli olisi Jokelan mukaan kuitenkin ehkä löydettävissä. Jos kunta pystyisi rakentamaan kohtuuhintaisia asuntoja, yrittäjät voisivat olla valmiita vuokraamaan niitä ympärivuotisesti, vaikka heidän henkilökuntansa maksaisi vain niistä kuukausista, jotka asunnossa asuu.
Meidän yrittäjien voimavarat menevät yrittämisen kehittämiseen. Kehitämme toimintoja siihen suuntaan, että pystyisimme tarjoamaan ympärivuotisia työpaikkoja. Yrittäjän osana on yrittää, tehdä tuottoa ja maksaa veroja, ja kunnan tehtävä on hankkia puitteet. Heidi Jokela
Asuntopula on Kittilässä ollut haaste jo pitemmän aikaa, mutta tullut näkyväksi koronan ja äkkiä kasvaneiden matkailumäärien myötä. Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesosen mukaan haasteet ovat tulleet kunnolla esille vasta nyt myös sen vuoksi, että suurilla, paikkansa jo vakiinnuttaneilla matkailuyrityksillä on Sirkassa jonkin verran omia asuntoja työntekijöilleen.
Samaan aikaan asuntopulan kanssa Levillä kärsitään muun Suomen ja Euroopan tavoin työntekijäpulasta. Jotakin hyvää Pesonen tilanteessa kuitenkin näkee.
– Ainakin Suomen mittakaavassa Levi on siinä mielessä vielä onnellisessa asemassa, että Levi kiinnostaa. Tänne haluttaisiin tulla töihin, jos se mahdollistaisi hyvät elinolosuhteet muutenkin, hän sanoi.
Kittilän Vuokratalot Oy:n isännöitsijä Timo Sattanen kertoi, että 2000-luvun vaihteessa Kittilässä toteutettiin useita kunnan vuokratalokohteita kirkonkylällä ja Sirkassa. Vajaa vuosikymmen sitten tilanne oli kuitenkin toinen. Päättäjät olivat haluttomia ottamaan kunnalle lisää lainaa, ja silloin suosittiin muita yleishyödyllisiä toimijoita. Nyt kuntaomisteinen yhtiö on kunnan tahtotilan perusteella aktivoitumassa rakentamisen suhteen uudestaan.
Uuden asuntokohteen rakentamiseen tarvitaan toteuttajan lisäksi rahoitus. Niin sanottuihin yleishyödyllisiin kohteisiin rahoitusta voi hakea valtiolta. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA kuitenkin osoittaa rahoituksestaan Lappiin vain noin 0,8 prosenttia, kunnanjohtaja Timo Kurula kertoi. Tilanne ei akviitisesta lappilaisesta edunvalvontatyöstä huolimatta ole Kurulan mukaan muuttumassa.
Rakentaa voi myös pankkilainan turvin, mutta se heijastuu Sattasen mukaan vuokriin.
Ainakin Suomen mittakaavassa Levi on siinä mielessä vielä onnellisessa asemassa, että Levi kiinnostaa. Tänne haluttaisiin tulla töihin, jos se mahdollistaisi hyvät elinolosuhteet muutenkin. Satu Pesonen
Kirkonkylällä tonttimaasta on jo pula, sillä voimassa olevan kaavan alue on lähes kokonaan rakennettu.
- Tontteja isoillakin rakennusoikeuksilla vakituiseen asumiseen on, mutta niitten käyttöönotto vaatisi rakennuskannan uusiutumista, kaavoituksesta vastaava maanmittausinsinööri Toni Juuti kunnasta kertoi.
Kirkonkylän vanhoja kaavoja päivitetään parhaillaan tähän päivään, ja tarkoitus on ollut saada kaavaan uusia alueita Ylä- ja Alakittilästä. Maanomistajat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi lämmenneet suunnitelmille muun muassa sen vuoksi, että kunta vaatii osallistumiskorvauksen alueen rakentamisesta eli käytännössä katujen rakentamisesta.
Sirkassa vakituinen asutus keskittyy kaavallisesti Akanrovan suuntaan, koska siellä kunnalla on maita ja koulu on lähellä. Vapaana Akanrovassa on tällä hetkellä neljä rivi- ja kerrostalotonttia ja 25 omakotitalotonttia.
Ahvenjärvelle on valmistumassa asemakaava-alue, jossa ensimmäistä kertaa sallitaan kaavamerkinnällä vakituisen asumisen rakentamista loma-asutusalueelle.
Muitakin kaava-alueita Sirkkaan on Juutin mukaan ideoitu, mutta toistaiseksi julkisuuteen on kerrottu ainoastaan Etelärinteen alueen kaavoittamisesta. Hanketta varten on käynnistetty suunnittelukilpailu, mutta kaavoituksen toteutusaikataulu on vielä auki.
Tilaisuudessa keskusteltiin myös vapaa-ajan asunnossa asumisesta. Satu Pesonen sanoi, että monella on virheellinen käsitys, ettei vapaa-ajan asunnossa saisi asua vakituisesti, ja tilaisuudessa toivottiin kunnan nettisivuille tietopakettia aiheeseen liittyen.
Digi- ja väestötietovirasto kirjaa loma-asunnossa asujan asunnottomaksi, mutta hän saa osoitteen ja on esimerkiksi oikeutettu kaikkiin kunnan palveluihin. Verottajaakin voi pyytää muuttamaan vapaa-ajan asunnon verotusprosentin vakituisen asumisen mukaiseksi, kunnanrakennustarkastaja Matti Niska muistutti.
Asuntofoorumi järjestettiin osana Kideven EU-rahoitteista etätyö ja matkailu -hanketta.
Juttua muokattu 16.6.2023 kello 19.10. Korjattu Heidi Jokelan yrityksen nimi.