Paikallisuutiset

Aukioloajat supistuvat ja henkilöstöä irtisanotaan — näin Luontopalveluiden leikkaukset näkyvät Lapissa

Metsähallituksen budjettileikkauksen seurauksia on jo nähtävillä, mutta suurin osa vaikutuksista selviää tulevan kevään aikana.

Metsähallituksen luontopalvelut ylläpitävät muun muassa kansallispuistojen retkeilyrakenteita. Kuva: Vera Krok

Hallituksen leikkausten kynsiin joutunut Metsähallituksen Luontopalvelut käy läpi vaikeita aikoja, kun budjetin pienenemisen myötä palveluita ja henkilökuntaa joudutaan karsimaan. 11 miljoonan euron budjettileikkaus vaikuttaa koko maan laajuisesti Luontopalveluiden ylläpitämiin retkipalveluihin. Kyse on noin 13 prosentin suuruisesta leikkauksesta.

Lapissa vaikutukset ovat alkaneet jo näkyä, kun muun muassa Tunturi-Lapin luontokeskus Hetan aukioloaikoja supistettin kolmeen päivään. Koko maassa työsuhde on päätetty 38 työntekijältä, joista osa on työskennellyt Tunturi-Lapin alueella. Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson kertoo, että kevään aikana saadaan tarkempaa tietoa siitä, miten leikkausten vaikutukset käytännössä näkyvät ja missä.

– Selvää on, ettei nykyinen rahoitus ole riittävä, ja käymme parhaillaan läpi muun muassa rakennuskantaa. Joudumme tämän vuoden aikana myös pohtimaan retkeilyrakenteiden, kuten taukopaikkojen, priorisointia ja jonkin verran olemme joutuneet jo säätämään luontokeskusten aukioloaikoja, Jansson kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtäkään luontokeskusta ei kuitenkaan ole jouduttu sulkemaan, eikä käynnissä oleva Pallaksen luontokeskushanke joudu leikkausten sijaiskärsijäksi, sillä siihen on olemassa erillisrahoitus. Uuden luontokeskuksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa tulevan kesä- ja syyskauden aikana.

Luonnonsuojelu on meidän ydintehtävä ja sitä pyrimme jatkamaan. Henrik Jansson

Rakennuskannan karsimisesta puhuttaessa Jansson kertoo, että ensisijaisesti luovutaan käyttämättömistä rakennuksista. Rakennusten purkaminen on viimeinen vaihtoehto.

– Tupien kohdalla tulee käydä läpi esimerkiksi asiakasturvallisuuden näkökulmasta tärkeät paikat, sillä ne on asioita, joista emme voi joustaa. On myös tupia, jotka ovat kulttuuriperintökohteita, eikä niistä voi luopua.

Yksi Luontopalveluiden tärkeimmistä tehtävistä on luonnonsuojelualueiden, kuten kansallispuistojen ja erämaa-alueiden, hoito. Luonnonsuojelutyötä jatketaan, mutta esimerkiksi Helmi-elinympäristöohjelman rahoitus väheni noin kolmasosaan entisestä. Helmi-ohjelman tarkoitus on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluja muun muassa soita ennallistamalla ja kunnostamalla kosteikkoja. Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luonnonsuojelu on meidän ydintehtävä ja sitä pyrimme jatkamaan. Erityisesti Lapissa on käynnissä isoja maankäyttöhankkeita, joissa meidän täytyy olla aktiivisesti mukana.

Säästökohteiden valikoitumiseen vaikuttavat myös kävijämäärät ja kohteen käyttöasteet. Pahimmillaan leikkaukset vaikuttavat Lapin matkailuun kokonaisvaltaisesti, mutta Jansson kertoo, että nämä vaikutukset pyritään minimoimaan parhaan mukaan.

– Isoin huoli on tulevaisuus. Huhtikuussa oleva kehysriihi puhuu sen puolesta, että leikkauksia on tulossa, ja on vaikeaa, jos meihin kohdistuu lisää leikkauksia.

Viime syksynä kansallispuistoihin kaavailtiin vapaaehtoista käyntimaksua, mutta leikkausten kompensoiminen esimerkiksi sen avulla on haasteellista jo lakisääteisistä syistä. Jansson kertoo, ettei näin suuria leikkauksia pysty kompensoimaan millään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä