A-
A+
A-
A+
Kolumni
Miljoona sekuntia on sama asia kuin yksitoista päivää. Entä miljardi sekuntia? Se on 31 vuotta.
Kun luvut ovat tarpeeksi isoja, niiden hahmottaminen on todella vaikeaa. Otetaan esimerkiksi raha, se on meille jokapäiväistä. Tuhat euroa on useimmille meistä iso määrä rahaa. Sata tuhatta euroa on sitä käytännössä jokaiselle maapallolla kulkevalle, miljoonasta eurosta puhumattakaan. Entäs miljardi euroa? Se on aivan käsittämätön määrä rahaa.
Se isoista luvuista. Otetaan yksi pienikin: Maailman pisti polvilleen virus, jota on yhteensä koko maapallolla vain noin viisi grammaa. Viisi. Grammaa. Luonto on tehokas, se halvaannutti ihmiset viidellä grammalla tarkkaan valikoitua virusta, joka aiheuttaa Covid-19-taudin, puhekielessä koronan. Se ei ole maailman tappavimpia tauteja, mutta tehokkaimmin leviäviä se on. Siksi valtioiden käsijarrupysäytys oli pakko tehdä, sillä tehokas leviäjä olisi iskenyt etenkin taudeille alttiisiin vanhempiin ihmisiin, jos olisimme jatkaneet ilman toimenpiteitä.
Koronaviruksen jälkien paikkailuun tarvitaan niitä isoja numeroita. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni arvioi, että jos Suomi selviää poikkeustilanteen paikkailuista ottamalla lainaa alle 30 miljardia euroa, tilanne on siedettävä.
Miljardi on luku, jossa on yhdeksän nollaa. 20 miljardissa on kymmenen nollaa. Jos tuo 20-jotain miljardia siirrettäisiin Suomen kuvitteelliselle pankkitilille yhden euron sekuntivauhtia, summa olisi kokonaisuudessaan siirtynyt yli 600 vuoden päästä.
Silti se laina on aivan välttämätöntä ottaa. Yritykset kaatuvat kulutuksen törmättyä seinään, maailmanlaajuinen lama on käytännössä varma asia, suurtyöttömyys uhkaa. 1990-luvun lama on otettu vertauskohdiksi, ja liian monet muistavat, mitä silloin kävi. Valtio ei voi mennä konkurssiin, teoriassa se voi ottaa määrättömästi lainaa, varsinkin Suomen kaltainen vakaa, demokraattinen hyvinvointivaltio, joten velkaraha on vaihtoehto.
Myös talouskurimuksen aiheuttaneet, viruspandemiasta johtuneet poikkeustoimet, kuten yritysten pakkosulkeminen ja liikkumisrajoitukset, oli pakko tehdä, ihmishenkien pelastamiseksi.
Poikkeustoimet jälkivaikutuksineen maksavat Suomelle miljardeja, muille valtioille satoja tai tuhansia miljardeja. Jos miljardien eurojen hinnalla pelastettiin tuhat tai kymmenentuhatta suomalaista, se kannatti tehdä. Entä jos sillä pelastettiin sata. Kannattiko?
Tai kymmenen?
Tai jos sillä pelastettiin yksi suomalainen. Kannattiko se tehdä?
Anssi Tapio
TIETOLAATIKKO