A-
A+
A-
A+
Puisista suksista tulee ensimmäisenä mieleen Juha Mieto ja tappio sadasosalla. Jos Mietaalla olisi ollut kuitusukset, hän olisi joidenkin laskelmien mukaan voittanut tuon kuuluisan olympiakisan Lake Placidissa.
Puiset sukset tuntuivat jo tuolloin, 41 vuotta sitten, vanhanaikaisilta, joten: miksi puusta tehdyt laskettelusukset ovat nyt, vuonna 2021, trendikkäintä trendiä?
Annetaan Pusu Skis -suksimerkin "suksiseppä" Jani Ahvenaisen kertoa.
– Puu on paras materiaali suksen ytimeen, kalleimmissakin suksissa niiden ydin on puuta, ja meillä on maa täynnä maailman parasta ydinmateriaalia, Ahvenainen kiteyttää.
Useimmissa Pusu Skis -suksissa suksen ydin on suomalaista koivua ja haapaa. Toimivan suksen lisäksi puu on myös herkkua silmälle, sillä pinta on lakattua puuta, muun muassa mahonkia tai koivua.
– Puu on minusta kauniin ja ajattoman näköistä. Lasketteluun kuuluu visuaalisuuskin.
Suksien kehityksessä Pusu Skis pyrkii luonnonmateriaalien maksimointiin, ja se on yksi lisäperuste puun käyttöön pääraaka-aineena. Lopputulos on ympäristöystävällisempi ja vastuullisempi vaihtoehto laskuvälineille.
Puusta tehdyt sukset ovat tulleet kauas tällä vuosituhannella. Pusu Skisin sukset eivät tietenkään ole kokopuuta, vaan niissä on jopa 8–11 kerrosta, jotka prässätään kovalla paineella ja viimeistellään käsin. Pohjat ovat kovinta markkinoilta löytyvää muovia, jotta ne antavat sukselle pitkän iän, kestoa ja luistoa.
– Ja kyllä näissäkin suksissa itse asiassa on sitä Mietaan vihollistakin, lasi- tai pellavakuitua, naureskelee Ahvenainen.
Kuidut vaimentavat suksien tärinää ja tekevät suksista taipuvaisemmat, eivätkä sukset tee sitä, mitä vanhat puusukset saattavat usein tehdä – katkea.
Pusun laskusuksia on eri olosuhteisiin, ja suksen ominaisuuksia tai käyttötarkoitusta voi päätellä jo mallin nimestä. Esimerkiksi Hakubat ovat isot puuteritykit, leveät ja nousevat lumessa hyvin. Ne on suunniteltu Japanin puuteriparatiisit mielessä. Mallat taas sopivat kotimaisiin Enontekiön maisemiin, ne ovat vähemmän puuteriseen laskumaastoon sopivasti kapeammat ja myös kevyemmät ylämäkeen menoa varten.
Lauta- ja suksimalleja on tällä hetkellä yhteensä kahdeksan kappaletta, mutta uusia on tulossa ehkä jo ensi talveksi. Niistä ei voi kuitenkaan vielä paljastaa enempää
– Mutta sen voin sanoa, että en ole pitkään aika ole ollut niin innoissani, kuin siitä mitä meillä on tulossa rakenteellisesti, Ahvenainen hehkuttaa.
Ahvenainen on itsekin laskuharrastaja, joka ryhtyi tekemään suksia ja kouluttautui käsityöntekijäksi. Jatkuvasti uusia ideoita pyörittelevä mies on saanut leikkisästi tittelikseen suksisepän, ja Pusu Skisin sukset ovat isoksi osaksi hänen hengentuotteitaan.
– Mutta eivät ne pelkästään minun päästä ole tulleet, Ahvenainen kertoo ja korostaa muun muassa testaamisessa auttaneiden ammattilaisten roolia.
Pusu Skisin apuna ovat olleet esimerkiksi telemarklegenda Jani Johansén ja Levillä tuttu Kalle Kutvonen. Periaatteessa testaus toimii niin, että laskijoille isketään kapulat käteen, ja riittävän kokeilun jälkeen tulee palautetta siitä,. mikä toimii ja mikä ei toimi. Sama toistetaan niin monta kertaa kuin on tarpeen. Tavoitteena on aina suksimalli johonkin tiettyyn olosuhteeseen.
– Laskuominaisuudet on hiottu viimeisen päälle, Ahvenainen lupaa.
Nykyisin laskijoiden palaute on jo aika lailla sitä, mikä Ahvenaisen päästä on lähtenyt.
– Varsinkin Kallen (Kutvonen) kohdalla tiedän jo hyvin, mitä hän haluaa.
Pusu Skis -suksia on myös laskettelukeskuksien vuokraamoissa Tunturi-Lapissa, josta Ahvenaisen oma laskuelämäkin alkoi yli 30 vuotta sitten.
– Tuttuja ja hienoja paikkoja, suksiseppä kehuu.
Tunturi-Lapin Huiput jaossa tällä ja ensi viikolla.
"Puu on kauniin ja ajattoman näköistä.
TIETOLAATIKKO