A-
A+
A-
A+
Kittilän Könkäällä kotaillallisia järjestävälle North Eventsille ja Antti Rahkoselle ruuanlaitossa tärkeitä ovat puhtaat maut ja raaka-aineet.
North Events -yrityksen perustaja Antti Rahkonen valmistaa Könkäällä asiakkailleen kotaillallisia itse metsästetyistä, kalastetuista ja poimituista raaka-aineista. Rahkosen mukaan menussa yhdistyvät metsästäjä-keräilijähenkisyys modernin gatsronomian visuaalisuuden kanssa.
– Pyrin tekemään näyttävää ruokaa reilulla otteella. Tärkeä osa illallista ovat myös tarinat raaka-aineiden alkuperästä. Minulla on ylhäällä muistissa, mistä olen sienet poiminut, milloin ja missä mikäkin kala on kalastettu, tai koska olen poron teurastanut. Omaa poromerkkiä minulla ei ole, joten ostan porot paikallisilta poromiehiltä ja osallistun mahdollisimman paljon lihan käsittelyyn, Rahkonen kertoo.
Se, mitä illallisella on tarjolla, vaihtelee riippuen sesongista.
– Jos vaikka syksyllä sattuu metsästysreissulla saamaan useamman metsäkanalinnun, niin niistähän syntyy sitten kätevästi alkuruoka. Mutta tarkoitus ei ole ampua pakkasta täyteen, vaan muutama lintu kaudessa. Itselle metsästyksestä nauttimiseen riittää jo kannon nokassa luonnon rauhassa kahvittelu. Saalis on sitten aina vain plussaa.
Ihan kaikkia menun raaka-aineita ei Lapista kuitenkaan saa. Esimerkiksi avomaankurkut, joista hän äitinsä kanssa valmistaa suolakurkkuja, on kasvatettu heidän mökillään Hiidenvedellä.
– Ne mitä ei pysty itse kasvattamaan on sitten itse hankittu suoraan raaka-aineen alkulähteiltä, eli pippurin olen ostanut sieltä missä pippuri kasvaa.
Ruuanlaitto on Rahkosella kiinnostanut pienestä pitäen.
– Äitini on ollut aina innokas kokkaamaan ja hänen kauttaan pääsin jo lapsena mukaan ruuanlaiton maailmaan. Raaka-aineet tulivat silloinkin läheltä, sillä äidillä on ollut oma kasvimaa niin kauan kuin muistan. Nykyäänkin aina kun näemme, niin laitamme yhdessä ruokaa ja keskustelemme ruuanlaitosta.
Sen mitä kasvimaalta ei saanut, isä toi pöytään metsästysreissuilta.
– Riista tuli tätä kautta tutuksi, jo ennen Lappiin muuttoa.
Nurmijärveltä kotoisin oleva Rahkonen päätyi maailmalla kiertämisen jälkeen useamman mutkan kautta Lappiin.
– Vuonna 2008 oli sellainen vaihe elämässä, että ei tiennyt mille rupeaa, niin tein klassisen liikkeen ja myin kaiken omaisuuden ja päätin lähteä katsomaan, mitä maailmalla oli tarjottavaa.
Maailmalta ruokakulttuurista Rahkoselle jäi mieleen ihmisten kekseliäisyys ja kyky sopeutua vallitseviin olosuhteisiin.
– Varsinkin Kaakkois-Aasiassa käytetään raaka-aineena todella uskomattomia asioita. Skorpionit ja hämähäkit on tullut maistettua monessakin eri muodossa, ja vaikka ne ennen maistamista mielsikin ällöttäväksi, niin hyvin valmistettuna ja lautaselta syötynä ne saattoivat olla todella hyvän makuisia. Jos eläinperäisiä tuotteita käyttää, niin en näe siinä suurta eroa, saako ihminen proteiininsa porosta vaiko muurahaisesta.
Rahkosen reitti vei Kaakkois-Aasian kautta Chileen ja Brasiliaan, mutta reissun päätepysäkki löytyi sieltä, missä kaikki tiet kohtaavat. Kaamasesta.
– Oli hyvin lähellä, että olisin jäänyt Kambodžaan majatalon pitäjäksi, mutta ne suunnitelmat sitten kuitenkin kariutuivat. 2009 maaliskuussa, 278 päivän reissaamisen jälkeen, päädyin takaisin Helsinki-Vantaalle. Mietin, ettei ruoho välttämättä ole vihreämpää aidan toisella puolen ja päätin katsoa niin sanotusti lähemmäs jalkoja. Lappi tuntui kiinnostavalta, ja kun kuulin Kaamasen luonto- ja eräopaskoulusta, päätin suunnata sinne.
Kaamasessa Rahkonen teki pohjatyötä nykyiselle catering-toiminnalle.
– Lapissa kasvaneet eläimet, marjat ja sienet, ovat varmasti maailman puhtaimpia raaka-aineita, ja minulla oli kova polte oppia mahdollisimman itsenäisesti valmistamaan ja käsittelemään ne luonnosta lautaselle asti. Ja kyllähän siinä viehätti myös tietty ramboilu-aspekti, se, että osaa selvitä luonnon antimilla, Rahkonen naurahtaa.
Nykyisen yrityksensä hän perusti vuonna 2019, jolloin myös pandemia alkoi.
– Alun perin oli tarkoitus siirtyä mahdollisimman pian täysipäiväiseksi yrittäjäksi, mutta pandemian myötä matkailuala muuttui liian epävarmaksi. Tämän lisäksi meille oli juuri syntynyt perheenlisäys. Unelma täysipäiväisestä yrittäjyydestä kuitenkin elää, kunhan maailman meno tästä joku päivä tasaantuu, Rahkonen toteaa. ➤
TIETOLAATIKKO