A-
A+
A-
A+
Tuija Jäntti saa tehdä virallisia karjalanpiirakoita.
Pandemia teki Tuija ja Markku Jäntistä leipomoyrittäjiä. Ylläsjärven Herkkupajalta saa virallisesti leivottua karjalanpiirakkaa.
teksti ja kuvat: Ville-Matti Hannu
Tuija ja Markku Jäntti ovat avanneet Ylläsjärven kotinsa alakertaan kahvila-leipomo Herkkupajan.
– Kymmenen viikkoa ollaan nyt oltu auki. Alpeilla on paljon tämän tyylisiä gasthaus-tyyppisiä ratkaisuja. Turistit ovat varsinkin tykänneet, kun tulee välitön olo. Ikään kuin kylässä kävisi, Jäntit kertovat.
Korona ajoi kehittämään uusia ratkaisuja elannon hankkimiseksi.
– Meillä on firma, joka tekee yrityksille mainos- ja liikelahjatuotteita, mutta pandemian myötä kaupankäynti tyssäsi kuin seinään. Aloitimme pitämällä leipomokojua Ylläsjärvellä, mutta kelin armoilla ei ollut pidemmän päälle mukava tehdä kauppaa, joten lopulta päätimme muuttaa kotimme alakerran yritystilaksi, Tuija Jäntti kertoo.
Herkkupaja sijaitsee Eelin kaupalta Ylläsjärven rantaan päin, latujen ja keikkareittien läheisyydessä.
– Ihmiset ovat kyllä hyvin meidät löytäneet. Jotkut ovat kerenneet käydä jo useamman kerran, mikä on mukavaa. Puolet asiakkaista ovat olleet ulkomaisia turisteja. Hollantilaisia, ranskalaisia, itävaltalaisia ja sveitsiläisiä on meillä käynyt.
Herkkupajassa on asiakkaille tarjolla muun muassa aitoja karjalanpiirakoita. Tuijan suku on kotoisin Karjalasta.
– Koska kyseessä on maa- ja metsätalousministeriön tuotesuojaama nimike, sille on omat vaatimukset, että sitä saa kutsua karjalanpiirakaksi, eikä pelkäksi riisipiirakaksi. Sillä täytyy olla tietty reseptiikka, jota on viime vuonna sen verran höllennetty, että nykyään piirakkaa saa tehdä myös laktoosittomana. Tärkeää virallisen piirakan kannalta, on myös oikeaoppisesti tehty taikina ja keitetty puuro. Rovaniemeltä terveystarkastaja teki syynin ja sen jälkeen pöytäkirjan, että saamme sitä nimikettä markkinoinnissa käyttää. Ne ovatkin olleet meillä hittituote. Niitä menee melkein sitä mukaa, mitä kerkiää tehdä.
Lähes kaikki mitä kahvilassa on tarjolla, on Tuija Jäntin itse tekemää.
–Kahvin kanssa, jos haluaa makeampaa, niin tarjolla on korvapuustia ja voisilmäpullaa. Me halusimme poiketa yleisestä munkkilinjasta. Keittolounasta on meillä myös tarjolla. On yleisesti ottaen mukavaa, että ihmiset ovat jälleen alkaneet arvostamaan pienien toimijoiden käsintehtyjä tuotteita. Välitämme myös Pajalassa savustettua lämmin- ja kylmäsavurautua, harria ja siikaa.
Savukala on Jänttien suurta herkkua ja savustavat sitä usein myös itse.
– Markku oli savustanut vimosen päälle tuoreen parin kilon kalan. Vein sen sitte meidän tekniseen tilaan jäähtymään. Sillä aikaa meidän koirat Äijä ja Jäbä olivat käyneet aukaisemassa oven ja testimaistamassa sen kaksi kiloa. Murustakaan eivät meille jättäneet, Tuija kertoo.
– Onneksi se oli ruodittua ja lämminsavustettua, ettei ollut kuitenkaan ihan tolkuttomasti suolaa. Mutta kyllä niillä nyt turkit kiiltääkin, Markku jatkaa.
Myös Äijää ja Jäbää saa moikata Jänttien kotikahvilassa.
Tunturi-Lapin Huiput ilmestyy joka toinen viikko koko kevään ajan. Lue lehti maksutta täältä.
TIETOLAATIKKO