A-
A+
A-
A+
Levin Pihlajalinnassa on hyvin yhteen hitsautunut vakityöporukka, joka viettää aikaa yhdessä vapaallakin, kiittelevät Tanja Hänninen (vas.), Minna Mäkelä ja Tuulikki Perttunen.
Vääntyneitä tai kääntyneitä ranteita, polvia ja nilkkoja voi joskus tulla useampiakin päivässä. Laduilla ja rinteissä kaadutaan, rinne-ensiapu kuljettaa loukkaantuneita moottorikelkalla hoitoon, ja Levillä se tarkoittaa usein Pihlajalinna lääkärikeskusta.
Lapin alueen palveluvastaava Tanja Hänninen, sairaanhoitaja Minna Mäkelä ja työterveyshoitaja Tuulikki Perttunen kertovat, että erityisen kiireistä lääkärikeskuksessa on silloin, kun sääolot muuttuvat haastaviksi tai on upea talvikeli, joka saa ihmiset liikkeelle. Joskus päivästä tulee liikkujalle liiankin pitkä, ja silloin tehdään herkästi virhearvioita omasta jaksamisesta.
Mäkelä antaakin tärkeän ohjeen tuntureilla liikkuvalle:
– Muista pitää taukoja, tankata syötävää ja juotavaa, sekä nukkua riittävästi ennen ulkoilemista.
Toisinaan taas taidot eivät yksinkertaisesti riitä tai vauhtia on liikaa. Humalatila sen sijaan on ilahduttavan harvoin loukkaantumisen syynä, arvioi Mäkelä.
Loukkaantuneita liikkujia tulee Pihlajalinna Levin lääkärikeskukseen päivittäin. Traumoja eli fyysisiä vammoja hoidetaan kokemuksella. Kipsattavat murtumat, reponoitavat eli niin sanotusti paikoilleen laitettavat ranteet ja olkapäät ovat lääkärikeskuksen arkipäivää. Hoitoa tukevat muut lääkärikeskuksen palvelut, kuten röntgen ja laboratorio, jotka ovat saatavilla aina aukioloaikana. Polvivammatkin ovat yleisiä, usein ne päättävät loman tai ainakin rinne- ja hiihtoaktiviteetit. Hankalimmat vammat vaativat erikoislääkäritasoista hoitoa.
Tapaturmien hoito korostuu talvisesongin aikana, mutta yleisimmin asiakas ohjautuu lääkärin vastaanotolle muiden syiden vuoksi, näistä yleisin on ylähengitystieinfektiot – eli flunssa.
Erityisen tarkkaan seurataan nyt asiakkaiden koronaoireita. Jos niitä ilmenee, ohjataan asiakkaat erilliseen hoitotilaan, jossa muun muassa mitataan tulehdusarvot, kuume ja verenpaine, sekä tarvittaessa otetaan koronatesti. Jos asiakkaan yleiskunto on laskenut, saattaa matka jatkua sairaalaan.
Matkailijat ovat Mäkelän mukaan olleet kiitettävän aktiivisia korona-asioissa, muun muassa soitelleet ja selvitelleet etukäteen testausmahdollisuuksia. Korona-asioiden lisäksi asiakkaat kysyvät myös monenlaisia hoitoihinsa liittyviä palveluja, kuten lääkkeiden tiputusmahdollisuutta. Lappi ja sen olot vaativat tietynlaista ymmärrystä. Välimatkat ovat pitkät ja ambulanssi ei välttämättä pääse paikalle neljässä minuutissa, jos neljässäkymmenessäkään.
Alueen työntekijät ovat usein Pihlajalinnan työterveyden asiakkaita. Talvikausi voi olla usealle stressaavakin työjakso, kun tehdään pitkää päivää ja mahdollisesti useampaakin työtä kerralla. Tällöin työkuormituksesta palautuminen ei ole aina riittävää ja keho voi reagoida esimerkiksi univaikeuksin ja sydämen rytmihäiriöin.
– Jaksamiseen on hyvä hakea ajoissa apua, työterveyshoitaja Tuulikki Perttunen toteaa.
Tanja Hänninen kehuu vuolaasti lääkärikeskuksen henkilöstön osaamista.
– Henkilökunnan monitaitoisuus on etu ja toiminnan elinehto. Kantavana voimavarana on se, että useimmat pystyvät sijaistamaan tarvittaessa toisiaan. Jatkuva koulutus ja tärkeiden asioiden kertaaminen pitävät taitoja yllä, Hänninen sanoo.
Vastuun jakaminen ja yksilöiden vahvuuksien korostaminen tukee myös yhteistä toimintaa ja työhyvinvointia. Vaikka töissä on keväällä kiirettä ja välillä rankkaakin, hyvä työporukka kantaa ja huumori auttaa jaksamaan.
– Meillä on samanhenkisiä ihmisiä täällä töissä, Hänninen sanoo – niin samanhenkisiä, että vapaa-aikaakin vietetään yhdessä, muun muassa liikunta- ja käsityökerhoissa.
Tunturi-Lapin Huiput jaossa tänään.
TIETOLAATIKKO