A-
A+
A-
A+
Tilat valmistuivat teollisuusalueelle kesän aikana
Miika Sirkiä
Kittilän teollisuusalueella Aakenuksentien varrella on ollut kesän ajan tekemisen meininki. Tokmannin rakennustyömaan vieressä sijaitsevilla Kittilän työpajoille on valmistunut kierrätyspaja, jolle tuntuu olevan kuntalaisten parissa kovastikin kysyntää. Vaikka ovet avautuivat tiistaina, hyllyihin saatiin täytettä jo kesän aikana, kun kuntatiedotteessa vinkattiin, että käyttökelpoista tavaraa voi jo tuoda. Kesäkuussa aloittanut työpajaohjaaja Mirva Lindström kertoo, että tavaraa toimitti viitisenkymmentä kuntalaista ja puhelin soi jopa 137 kertaa yhden viikon aikana.
– Tämä on selvästi kaivattu ja pitkään odotettu projekti, hän sanoo.
Pajalle voi tuoda pienesti vioittunutta, mutta käyttökelpoista tavaraa. Tämä on työpajaohjaajan mukaan kestävää kulutusta parhaimmillaan ja antaa tavaroille uuden elämän. Lumputkin jalostetaan räsymatoiksi.
– Esimerkkinä on pidetty sitä, että jos perheellä palaa talo, he saavat täältä, mitä tarvitsevat: kodinkoneita, tekstiilejä, huonekaluja, astioita, kenkiä ja muuta. Raha ei ole pääasia, vaan että tavara liikkuu ja kaikki hyötyvät.
Tuotteilla on nimellinen korvaus lähinnä sen vuoksi, että paikalla voi harjoitella maksupäätteiden käyttämistä. Pajat ovat ennen kaikkea työelämän valmennusympäristö. Myyntityöskentelyn lisäksi oppia saa esimerkiksi arjen hallinnasta ja some-viestinnästä.
Tilat on saatu valmiiksi kaikkien pajalaisten, kunnan eri toimijoiden ja paikallisten yrittäjien yhteistyöllä. Kun Lindström aloitti työt, paikalla oli vain tyhjyyttään kumiseva hallin pääty. Työt aloitettiin ”raksapajalla”, jossa töitä suunniteltiin kirvesmiehen ja kunnan teknisen toimen kanssa. Kalusteita on tehty pitkälti kierrätysmateriaaleista metalli- ja puutyöpajan väen kanssa, logoista ja some-viestinnästä on vastannut mediapaja. Tekstiilipaja on somistanut ja sisustanut, ja palvelu- ja kuljetuspaja hakee tavaroita kuntalaisilta – tarkoituksena on jatkossa tehdä myös kyläkierroksia. Ajatus on, että paikalla on tavaroita, joita on aiemmin poltettu tai viety jäteasemalle ja jotka eivät menisi kirpputorilla kaupaksi.
Paja on avoinna arkisin maanantaita lukuun ottamatta – päivä on varattu omille palavereille. Keskiviikkoisin on tarkoitus olla myöhempään avoinna.
Lindström kertoo viihtyvänsä uudessa työssään.
– Työyhteisö on kannustava, saa olla luova ja ideoita kuullaan.
Lindström on artesaani ja työskennellyt muun muassa työpajaohjaajana Tampereella. Rautakaupasta hankitusta työkokemuksestakin oli hyötyä pajan remontointivaiheessa.
– Rakennustöissä on käytetty paikallisia toimijoita, ja esimerkiksi kaikki materiaalit ovat täältä. Vaikka tämä on pieni kunta, täältä saa kaiken tarvittavan, Lindström sanoo.
Projektiin osallistuneet ovat nähneet kädenjälkensä ja päässeet ”oikeisiin töihin”.
– Visio on muokkaantunut matkan varrella, mutta pajalaiset ovat tehneet mieletöntä työtä.
Kierrätyspaja liittyy reilun kahden vuoden mittaiseen Ahman Askeleet -nimiseen Kittilän työpajatoiminnan kehittämishankkeeseen, joka starttasi joulukuussa.
– Tiedossa on ollut, että tarvetta on, mutta on ollut positiivinen yllätys, kuinka nopeasti palaset ovat loksahtaneet paikalleen luontevasti ja kuinka yhteistyö on lähtenyt rakentumaan. Ihan on tullut kylmiksiä, Ahman Askeleet -hankkeen projektipäällikkö Sanna Kuusela sanoo.
– Vaikka maailmalla tapahtuu kummallisia asioita, yhteisöllisyys ja tahtotila ovat säilyneet, Kuusela jatkaa.
Paja käynnistyi käyttökelpoisen tekstiilin kierrätyksellä, ja nyt kaikki työpajat ovat jo olleet yhteistyössä omalla panoksellaan mukana.
Käynnissä olevan hankkeen avulla työpajatoiminnasta halutaan rakentaa kokonaisuus, joka vastaa entistä paremmin kuntalaisten, viranomaisten ja alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahaston Suomen rakennerahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma sekä Kittilän kunta.
Työpajatoiminta on kunnan alaista toimintaa. Kittilässä työpajatoimintaan osallistuu vuosittain noin 60 eri-ikäistä asiakasta peruskoulunsa päättävistä eläkeikää lähestyviin. Asiakkaina on muun muassa ammatinvaihtajia, joille ei ole vielä löytynyt uutta alaa.
TIETOLAATIKKO