A-
A+
A-
A+
Jukka Markkasen perhe on mukana tukiperhetoiminnassa
Mari Palomaa
Jukka Markkasesta tuli isä ensimmäisen kerran kohta kahdeksan vuotta sitten, kun Sanni syntyi. Reilu puolitoista vuotta myöhemmin Sanni sai sisaren, Saran.
Isyys on muuttanut paljon, Markkanen sanoo. Perhe ja lapset asettuivat kaiken edelle, ja oma arvomaailma oli otettava muutenkin entistä tarkempaan syyniin.
– Isyys käynnisti aika voimakkaan prosessin, joka jatkuu varmasti loppuelämän, hän sanoo.
Isyys on merkittävä ja mullistavakin asia, mutta Markkanen toivoo, ettei sitä kuitenkaan alettaisi siksi pelätä.
– Sataprosenttisesti niin se menee, että tähän bisnekseen kannattaa lähteä, hän sanoo ja hymyilee kainalossa kölliville tyttärilleen.
Isä tietää, millaisia asioita haluaa lapsilleen välittää.
– Kaikista tärkeimpänä on avoimuus ja rehellisyys – että uskaltaa olla omista ajatuksistaan ja tuntemuksistaan rehellinen sekä itselleen että muille. Jos siihen pystyn eväitä antamaan, ei ole mennyt ihan pieleen.
Tärkeää on myös tarjota lapsille turvallinen kasvuympäristö.
– En puhu siitä, että kulmat pitää pehmustaa, vaan sosiaalisessa ja psykologisessa mielessä. Koti on turvapaikka, sitä haluan tarjota.
Alkusyksystä asti Markkasten koti on tarjonnut tukea ja turvaa myös kahdelle muulle lapselle. Jukka Markkanen ja hänen puolisonsa Kaisa Markkanen ovat mukana tukiperhetoiminnassa, ja kaksi tukilasta viettää heidän luonaan viikonlopun kerran kuussa.
– Alku on lähtenyt tosi hyvin. Lapset tulevat hyvin toimeen keskenään, ja he tulevat tänne mielellään, Jukka Markkanen sanoo.
Markkaset kiinnostuivat tukiperhetoiminnasta tuttavan kokemusten pohjalta. He olivat miettineet sitä jo pitempään, ja aika tuntui nyt omien lasten kasvettua yli pikkulapsivaiheen sopivalta. He ilmoittautuivat mukaan Pelastakaa Lapset ry:n keväällä järjestämään valmennukseen.
– Koko maailman ongelmia ei voi ratkaista, mutta tämä on yksi oma tapa auttaa. Koen tämän merkitykselliseksi ja tärkeäksi, Markkanen sanoo.
Kaksi iltaa ja yhden lauantaipäivän kestäneen valmennuksen jälkeen Pelastakaa Lapset ry:n työntekijä vieraili Markkasilla ja haastatteli perheen. He saivat esimerkiksi kertoa, toivovatko alkavansa tukiperheeksi yhdelle vai useammalle lapselle, voivatko lapset olla eri perheistä ja minkä ikäisiä lasten toivottaisiin olevan.
– Tosi matalalla kynnyksellä voi lähteä mukaan toimintaan. Asioista sovitaan perheiden toiveiden perusteella, Jukka Markkanen sanoo.
Pian sopivat lapset löytyivät, ja perheet tapasivat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijän välityksellä. Tapaaminen sujui hyvin, ja tukiperhesuhde päätettiin solmia. Perheet sopivat viikonloppujen ajankohdista ja muista käytännön järjestelyistä nyt keskenään.
Markkaset työskentelevät molemmat kasvatusalalla, Kaisa erityisopettajana ja Jukka Levi Snow Sport Academyn päävalmentajana, mutta tukiperheeksi voi ryhtyä kuka vain, jonka elämäntilanteeseen se sopii. Kun tuettavan perheen lapset saapuvat Markkasille, perhe elää aivan tavallista arkea.
– Se on melkein jopa toivomus, että eletään normaalia perhearkea. Keskitytään olemiseen, ulkoiluun, leikkimiseen ja touhuilemiseen.
Sunnuntaina 8. marraskuuta vietetään isänpäivää.
TIETOLAATIKKO
Tukiperheille tarvetta Kittilässäkin
– Tukiperheitä kaivataan. Se on valtakunnallinen asia, eikä Kittilä ole siinä poikkeus, sosiaalityöntekijä Riikka Korhola Pelastakaa Lapset ry:n Lapin toimipisteestä sanoo.
Tukiperhetoiminnan tavoitteena on tukea vanhemman tai vanhempien jaksamista. Jaksamista voi verottaa kuormittava elämäntilanne, ja esimerkiksi yksinhuoltajavanhemmalla ei välttämättä ole tukiverkostoa paikkakunnalla.
– Tukiperhetoiminta on matalan kynnyksen palvelua. Se on usein ensimmäinen asia, jota mietitään, kun mietitään, miten perheitä voisi tukea, Korhola sanoo.
Tukiperheeksi voi ryhtyä kuka tahansa täysi-ikäinen, jonka oma elämäntilanne on vakaa. Tukiperheenä voi toimia esimerkiksi perhe, lapseton pari, yksin asuva aikuinen tai pariskunta, jonka omat lapset ovat jo muuttaneet kotoa.
Tukiperhepyyntö tulee Pelastakaa Lapset ry:lle kunnan sosiaalitoimesta. Tukiperhettä valitessa kuullaan sekä tuettavan perheen että tukiperheen toiveita.
Pelastakaa Lapset ry järjestää tukiperheille noin 12 tuntia kestävän valmennuksen, joka tällä hetkellä toteutetaan etäyhteyksin.
– Valmennukseen osallistuminen ei vielä tarkoita sitoutumista, vaan sen aikana on mahdollisuus pohtia, onko toiminta sellaista, mihin haluaa mukaan, Korhola sanoo.
Tukiperhe sitoutuu yleensä ottamaan lapsen tai lapset luokseen viikonlopuksi kerran kuussa.
– Toive on, että tukiperhe sitoutuisi toimintaan vähintään vuodeksi, mutta usein suhteet kestävät pitempään.
Pelastakaa Lapset ry:n Lapin toimipiste perustettiin Rovaniemelle tammikuussa 2019. Se toimii osana yhdistyksen Pohjois-Suomen aluetoimistoa, jonka pääpaikka on Oulussa.
Tukiperhetoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Riikka Korholaan, riikka.korhola@pelastakaalapset.fi tai p. 050 471 4651.