Lapin sairaanhoitopiirissä siirryttiin viime perjantaina koronaepidemian perustasosta kiihtymisvaiheeseen. Kokoontumisrajoituksia kiristettiin, ja kaikki yli 20 hengen yleisötapahtumat on kielletty. Tämä vaikeuttaa entisestään tapahtumien järjestämistä, ja aikuisten harrastusryhmätkin on toistaiseksi keskeytetty.
Koskaan ei ole myöhäistä kokea suurta yhteenkuuluvuutta ja hyvänolontunteita, jollaisia ei olisi enää voinut kuvitella tuntevansa. Kauno, 86, ja Elli, 92, ovat tästä onnellinen todiste. Kihlapari tapasi toisensa viime vuonna yksinasuville ikäihmisille järjestettävässä kerhossa.
Kolmen viikon talvilomaputki alkaa tulevana viikonloppuna. Lomakaudesta odotetaan hyvin vilkasta, kun kotimaan matkailijat lähtevät liikkeelle. Tänä vuonna monet reissut ulkomaille jäävät tekemättä, mutta Lapin hanget houkuttelevat myös ensikertalaisia.
Muutama vuosi sitten julkaistun opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman Likes-tutkimuksen mukaan 7–14-vuotiaista lapsista liikkuu aktiivisesti yli puolet, mutta harrastus laskee merkittävästi seuraavina ikävuosina. Tämä suuntaus näkyy myös varusmiespalvelutesteissä. Pääosin liikkuvat lapset ja nuoret toimivat urheiluseuroissa. Hyvä niin, mutta miten saamme heistä loput liikkumaan? Asia on erityisen tärkeä nyt korona-aikana, kun yläluokilla opiskellaan usein etänä. Seurojen toimintakin on kyselyjen mukaan puolittunut.
Kittilä on ottanut vastaan Raahen kaupungin haasteen kitkeä kouluista kiusaaminen. Raahe on haastanut kaikki Suomen kunnat asukkaineen kampanjaan, jonka tavoitteena on, ettei kukaan lapsi tai nuori joudu koulukiusaamisen tai -väkivallan uhriksi. Raahen kaupunginvaltuusto on myös valtuustona päättänyt toimia esimerkillisesti ja edistää hyväksyvää ja toisia kunnioittavaa toimintatapaa, vaikka asioista oltaisiin eri mieltä.
Miksi amerikkalaista jalkapalloa sanotaan jalkapalloksi? Siksi, että peliväline – joka ei ole pallo, vaan soikea, lehmännahkainen tai kuminen puikula – oli alkujaan täsmälleen yhden jalan eli 30,48 sentin mittainen.
Kunta on päättänyt palkita työntekijöitään koronavuoden tuomien ylimääräisten haasteiden takia. Varmasti jokainen on tunnustusta ansainnut ja joustanut viime vuoden aikana äärirajoilleen.
Kunnanvaltuusto keskusteli tämän viikon kokouksessaan paikallisista tiehankkeista, jotka eivät tahdo edetä. Kunnassa on useita huonokuntoisia teitä, joiden kunnostamista on ajettu kymmenien vuosien ajan. Edistystäkin on tapahtunut. Könkäältä Hanhimaahan menevä soratie kunnostetaan ja linjataan uusiksi tämän ja ensi vuoden aikana. Erityisen viisasta on, että samalla kertaa rakennetaan kevyen liikenteen väylää Könkäälle. Sellaisille olisi tarvetta muuallakin kunnassa.
Autolla ajetaan tuhansia kilometrejä samoilla kumeilla, ja vararengas on yleensä säntillisesti mukana. Peräkärry taas seisoo pitkiä aikoja pihassa ja on uskollisesti valmiina, kun tulee esimerkiksi aika lähteä moottorikelkan kanssa reissuun. Kulutus ei ole vähäisessä käytössä kovaa, mutta aurinko hapertaa kumia viheliäisesti ultraviolettisäteilyllään ja muodostaa hiljalleen ansan autoilijalle.
Tiedätkö, millainen moottorilämmitin autossasi on? Ei se mitään, en minäkään tiennyt (eikä suppean lähipiiriotannan mukaan tiedä moni muukaan).
Maailma on muutoksessa, ja uusia markkinoita kannattaa haistella avoimesti. Tämän viikon lehdessä on jututettu kahta nuorta yrittäjää, jotka eivät ole jääneet odottelemaan.
Kittilässä on nyt annettu koronarokotuksia viikon ajan. Ensimmäinen noin 80 rokotteen erä on pistetty, ja lisää saadaan ensi viikolla. Koko Suomessa oli Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan annettu tiistaihin mennessä 45 000 rokoteannosta.
Kanta-Hämeen tammikuista maisemaa valkaisee uusi kymmensenttinen lumikerros, joka narisee nuoskaisesti kenkieni alla. Viljapellon ylittävän polun varrella on loikkinut pitkäsäärinen rusakko. Sen jäljet erottuvat sirompijälkisistä jäniksen askelmista. Eipä näissä maisemissa enää jäniksiä tapaa, jopa Oulussakin rusakot ovat vallanneet kilpailijansa elintilat. Liekö suunta Lapin maisemiin, sen aika näyttää?
"Oli hienoa huomata, että hädän hetkellä löytyy auttamisen halua ja lähimmäisenrakkautta", kertoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen uuden vuoden tervehdyksessään.
Kun pysähdyin miettimään mennyttä vuotta 2020 tätä kirjoitusta varten, nousi luonnollisesti päällimmäisenä mieleen koko maailman pysäyttänyt koronapandemia. Alkuvuodesta uhka tuntui kaukaiselta, mutta heti keväällä jouduimme Kittilässä ensimmäisten paikkakuntien joukossa tositoimiin tartuntaketjujen jäljittämisessä ja taudin leviämisen ehkäisemisessä. Jälkiviisaana saattoi olla meidän kittiläläisten etu, että hetken olimme väkilukuun suhteutettuna koronatartuntatilastojen kärjessä. Kunnassa perustettiin heti epidemiajohtoryhmä ja kunnanjohtaja Antti Jämsènin johdolla aloitettiin aktiivinen tiedottaminen kuntalaisille. Erityistä kiitosta saimme siitä, että Kittilä tiedotti heti ensimmäisistä tartunnoista ja kuntalaiset ymmärsivät tilanteen vakavuuden ja ottivat rajoitukset ja varotoimet vakavasti. Koulujen siirtyminen etäopetukseen vaati opettajilta, oppilailta ja vanhemmilta valtaisaa digiloikkaa ja nopeaa uuden omaksumista. Myös kouluruokailu järjestettiin kotiin lounaspaketteina heti ensimmäisten kuntien joukossa.
Vuoden varrella ehtii tapahtua kaikenlaista. Kokosimme vuoden ensimmäiseen lehteen muutamia otoksia viime vuodelta. Ennen maaliskuuta otetut kuvat ovat ajalta ennen tartuntatautia, ja ne tuntuvat jo kaukaisilta muistoilta. Iloa on kuitenkin ollut sen jälkeenkin, vaikka kapuloita on mennyt rattaisiin. Hiihtokelejä riitti paikallisille kesän kynnykselle saakka, ja hillaa kypsyi ennätyssato. Luontokohteet olivat muutenkin suosittuja pakopaikkoja ihmisille.
Maaliskuussa sai vielä tanssia. Kittilän Eläkeläiset ry osallistui Särestöniemi-museon toteuttamaan projektiin, jossa pohditaan omaa suhdetta luontoon. Yhdistyksen torstaikerho pidettiin 12. maaliskuuta museolla. Näyttelyyn tutustumisen jälkeen galleriassa pyörähdeltiin Revontuli-Opiston opettajan Hilkka Suomalaisen johdolla.
Mari Palomaa
Viime vuosi alkoi harvinaisen lumisena ja päättyi pelkoon uusista koronatartunnoista. Poimimme muutaman kuvan mieleen jäävästä vuodesta.
Happosateet ovat loppuneet, ja siirtokunnan eteläosissa nähtiin ensimmäinen havainto linnusta 92 päivään. Luoteessa on huhupuheiden mukaan havaittu oravia, mutta havaintoja ei ole vielä saatu vahvistettua.
Monoliitti. En edes tiennyt tuollaisen sanan olemassaolosta, kunnes uutisvirrassa tuli eteen kuvia muun muassa Yhdysvalloissa Utahin kallioiseen kanjoniin ja Savonlinnassa perinnemaiseman eteen ilmestyneistä peltisistä tötsistä. Kun teoksia oli aikansa ihmetelty paikan päällä ja sosiaalisessa mediassa, ne hävisivät maastosta. Ajatus oli aika kiehtova. Scifi-leffoista pitäville saattoi tulla ajatuksia ulkoavaruuden olioiden vierailusta, mutta suurin osa pitänee tempauksia taiteena tai jonkinnäköisinä installaatioina.
Vihdoin vuosi 2020 alkaa olla takana päin. Kulunutta vuotta värittää ikävällä tavalla maaliskuusta alkanut koronaviruksen pandemiaksi paisunut tartuntatilanne. Lopulta joulua saatiin viettää Kittilässä melko rauhallisin mielin. Kovin suuria rajoitustoimenpiteitä ei asetettu. Esimerkiksi Levillä joulua vietettiin ensimmäistä kertaa vuosiin kotimaan matkailijoiden voimin. Turvavälien säilyttämiseksi jonot kasvoivat hiihtohisseissä ja kaupoissa, mutta sopua ja kärsivällisyyttä toivon mukaan riitti.
Miika Sirkiä
Aattoaamun itätuuli pyryttää puhtaan lumilakanan metsänreunaan. Kaamoshämärän synkistämät kuuset sojottavat kankeina pakkashuurteesta turvonneina. Jäisen koivun oksan kainalossa kuukkeli napostelee aamupalaansa. Hyvä, että löysin sienivarastoni. Kyllä minun täytyy löytää vielä toinen paikka, että jaksan ahertaa iltaruokaan asti, huokaisee lintu.
Joulua vietetään hyvin erilaisissa tunnelmissa kuin vuosi sitten. Tuolloin emme vielä tienneet, että joulukirjeiden jakoa uhannutta postin lakkoakin suurempia huolia olisi edessä. Viime joulun ennätyslumien sijaan nyt tyydytään huomattavasti pienempiin nietoksiin ja vähäisempään latumäärään. Tänä vuonna jokainen joutuu miettimään omaa käyttäytymistään, ettei vain toimisi tietämättään viruksen tarttuttajana. Vastuullisuutta tarvitaan, vietti sitten joulun kotona tai mökkipaikkakunnalla.
Makumuistot, hyvät ja huonot, syntyvät lapsuudessa kotona, koulussa ja hoidossa. Kun oppii varhain, että terveellinen voi olla hyvää, sitä osaa arvostaa läpi elämän. Kittilän varhaiskasvatuksessa on otettu käyttöön ruokakasvatussuunnitelma, jossa painotetaan paitsi terveellistä ravintoa myös esimerkiksi hyviä ruokailutapoja.
Joulunodotukseni on viime vuosina alkanut Särestön ateljeessa – niin onneksi myös tänä vuonna. Vielä viimeiseen asti jännitettiin, muuttuvatko koronarajoitukset ja voidaanko Revontuli-Opiston syysmatinea järjestää. Marraskuun lopulla tilanne oli kuitenkin sellainen, että tilaisuus pystyttiin toteuttamaan maskeja käyttäen ja perhekunnittain istuen. Pienet ja vähän isommatkin soitin- ja lauluoppilaat pääsivät esittämään koko lukukauden harjoittelemiaan kappaleita ja heidän läheisensä nauttimaan esityksistä.
Kittilässä testataan vilkkaimpina päivinä noin 30 ihmistä koronan varalta. Toistaiseksi resurssit riittävät oireisten ihmisten testaamiseen terveyskeskuksessa, mutta joulun aikaan tilanne saattaa muuttua, kun väkeä saapuu lomalle. Maailmancup-viikonloppuna Levin yöelämästä lähti liikkeelle tartuntoja, ja nyt matkailutoimijat kehottavat yrityksiä toimimaan virallisia suosituksia tarkemmin, että tilanne pysyy hallinnassa.
Olen liian nuori muistaakseni Diego Maradonan kunnian vuosia, mutta olen nähnyt niin monta videota viime viikolla edesmenneen legendan pelitaidoista, että olen saanut ainakin hailakan käsityksen. Uskomaton soolomaali MM-kilpailuissa 1986. Jumalan käsi samoissa kisoissa. Kuva, jossa puoli Englannin joukkuetta koittaa miesvartioida Maradonan pois pelistä.
Tartuntatautilain väiaikainen muuttaminen on lausuntovaiheessa, ja lain on tarkoitus tulla voimaan joulukuussa. Merkittävin muutosehdotus koskee maahantulevien karanteenimääräyksiä. Jos henkilöllä olisi lääkärin antama todistus sairastetusta, mutta parantuneesta covid-19-taudista tai todistus saadusta rokotuksesta, häntä ei voitaisi asettaa karanteeniin.
Jäät ovat kasautuneet korkeiksi röykkiöiksi kuin napamantereen ahtojäät. Matalalta paistava aurinko paljastaa kirkkaasta syysjäästä sateenkaaren sävyjä. Pohjoisen taivaalla on syviä kaamosvärejä. Nyt ei olla ahtojäissä vaan Kittilän Karinnokassa, ja jäämassat ovat kasautuneet suvantoon toistuvien talvisten jäänlähtöjen seurauksena. Nenässä puraisee kymmenen asteen pakkanen, mikä on harvinaista herkkua tälle talvelle. Jokohan jäät ja lumet nyt, marraskuun lopussa, tulivat jäädäkseen?
Marraskuinen pimeys ja matalapaineet ajavat mielen helposti matalaksi. Talvi on kuitenkin tulossa! Lauantaina ja sunnuntaina Kittilän saavuttaa lumipilven saattelemana Levin maailmancupin pujottelukisa. Jos sääennusteisiin on luottaminen, ”valkoisesta sirkuksesta” alkaa viimein talvi ja pakkaset.
Ihan hyvä vointi, huomioon ottaen. Marraskuu tieten väsyttää, eikä lumikaan valaise edes sitä vähää kuin joskus.
Mustavaaraan Sammaltunturin kupeeseen valmistui pari viikkoa sitten uusi kota lähelle vanhaa porokämppää, joka poistettiin huonokuntoisena autiotupakäytöstä ja jätettiin lukittuna historialliseksi nähtävyydeksi. Uusi kota on samaa sarjaa kuin muuallekin kansallispuistoon viime aikoina rakennetut uudet taukopaikat: perinteistä kotaa mukaillen kuusikulmainen mutta modernin käytännöllinen rautaritilärappusineen.