Neljäsluokkalaiset Ria Kurkinen (vas.) ja Adelia Huttu täyttävät pullansa mansikkamarmeladilla. Anniina Rouhiainen antaa ohjeita. Hän kertoo yllättyneensä siitä, miten ripeitä lapset ovat. Syksyllä puolestatoista kerhotunnista jäi aina lopusta aikaa jutteluun.
Kotitalousluokassa on rauhallista. Kaikki kuuntelevat tarkkaavaisesti Anniina Rouhiaisen ohjeita. On maanantain alkuilta, ja koolla on Safkasankarit 1, 4H:n alakoululaisille suunnattu kokkikerho. Tänään leivotaan pullaa.
Linnea Hettula (vas.), Milja Huru, Taika-Tuulia Kaukonen ja Savanna Tervo tekivät paikallista käsityötä viime viikolla kässäkerhossa.
Puikot napsahtelevat pihakoulussa, kun innokkaat alakoululaiset ovat kokoontuneet 5.–6.-luokkalaisten kässäkerhoon. Taululle on heijastettu Kittilä-vanttuun ohjeet, ja kerhon vetäjä Annika Lompolo auttaa haasteissa eteenpäin.
Hiihtäjät tauolla Pallastunturissa vuonna 1938.
Fredrik Runeberg/Museovirasto
Silmien suojaaminen auringonsäteiltä on erityisen tärkeää keväthankien aikaan. Ihminen on sopeutunut kirkkaaseen paahteeseen aikojen saatossa erilaisin apuvälinein. Ensin otsalle lienee noussut varjostava käsi, sitten lippa ja lopulta aurinkolasit. Esimerkiksi pohjoisen luonnonkansat ovat käyttäneet luusta veistettyä levyä, johon on kaiverrettu kaksi ohutta viirua. Nykyaikaiset aurinkolasit nousivat kukoistukseen kuitenkin vasta 1900-luvulla, kun matkailu yleistyi ja muoti-ikonit näyttivät mallia, kuinka keväthangilla ja rannoilla liikkuessa kannattaa varustautua.
Nita Juopperin maalauksiin voi tutustua kirjastossa huhtikuun ajan näyttelyssä Muodolle piirteet.
Kittilän kirjastossa on huhtikuun ajan esillä Nita Juopperin maalauksia. Näyttely on Juopperin ensimmäinen, aiemmin hän on esitellyt teoksiaan Instagramissa.
Juuso Laitinen oli viime perjantaiaamuna lähdössä kirittäjäksi SM-kisoihin treenaavalle paikalliselle nuorelle hiihtäjälle. Laitisen oma päälaji on triathlon, mutta talven aikana hän on viettänyt paljon aikaa suksilla, hiihtosuksien lisäksi metsäsuksilla ja erilaisilla "ylämäkihiihtimillä".
Kuntosaliyrittäjä Juuso Laitinen on aina puhunut liikunnan ilosta. Niin hän haluaa tehdä myös tällä kertaa. Hän ei aio valittaa korona-ajan vaikutuksista yrityksensä toimintaan vaan tahtoo kertoa esimerkiksi siitä, millaisia suunnitelmia hänellä kesälle on.
Uusi apteekkari Minna Honkanen liikkuu paljon luonnossa, esimerkiksi marjastaa ja metsästää. Tärkeitä harrastuksia ovat myös geokätköily ja lukeminen, ja automatkoilla hän kuuntelee äänikirjoja.
Ensimmäisen kosketuksensa apteekkialaan Minna Honkanen sai jo yläasteikäisenä. Hän vietti tet- eli työelämään tutustumisjakson kotikylänsä Ivalon apteekissa.
Levin Poropalvelun yrittäjä Jouko Niska laskee kouluttaneensa yli 60 ajoporoa.
Pötkö ampaisee täyteen vauhtiin hiihtäjä perässään. Ensimmäinen kierros Pikkupörröllä näytti tähän verrattuna jolkottelulta.
Leviläisille tuttu Kalle Kutvonen näyttää, mihin puusuksillakin pystyy.
Jani Ahvenainen
Puisista suksista tulee ensimmäisenä mieleen Juha Mieto ja tappio sadasosalla. Jos Mietaalla olisi ollut kuitusukset, hän olisi joidenkin laskelmien mukaan voittanut tuon kuuluisan olympiakisan Lake Placidissa.
Peltovuoman perheessä oli viime viikolla vuoronvaihto, kun Jenny palasi töihin ja Mikko jäi isyyslomalle. Oskari täyttää pian vuoden, Iivarin nelivuotissynttäreitä juhlittiin äskettäin.
Jenny ja Mikko Peltovuoma ovat asuneet Könkäällä kahdeksan vuotta ja Mikko pari vuotta pitempäänkin. Perheessä on kaksi lasta, pian vuoden ikäinen Oskari ja nelivuotias Iivari. Peltovuomat kulkevat kirkonkylällä töissä, Jenny työskentelee pankissa ja Mikko on kunnalla kirvesmiehen tehtävissä. Päiväkotiasiat ovat kylässä mallillaan.
Kristina Aikio kokeilee ruuanlaitossa rohkeasti uusia asioita. Perinteisen keiton lisäksi hän on tehnyt kuivastalihasta muun muassa piirakkaa ja pitsaa.
Sinapinsiemen, paprika, chili, valkosipuli, yrtit. Niitä ei ensimmäisenä yhdistä kuivaanlihaan, mutta Kristina ”Piiku” Aikio pitää ruokakokeiluista. Perinteisten kuivienlihojen vieressä roikkuu Kaukosessa nyt toista kevättä maustettuja lihoja.
Kittilän kaivoksen tuore viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Elsi Malkki viihtyy vapaa-ajallaan luonnossa. "Harrastan ulkoiluun ja koiriin liittyviä aktiviteetteja", hän sanoo. Mukana harrastuksissa on pohjanpystykorva Massa.
Savolainen viihtyy lappilaisten seurassa. Sen Elsi Malkki totesi jo 1990-luvun puolivälissä hakeutuessaan opiskelemaan Rovaniemelle. Työt ovat pitäneet Kangaslammelta lähtöisin olevan Malkin pohjoisessa, ja tämän vuoden alussa hän muutti Kittilään. Hän aloitti tammikuussa Kittilän kaivoksen ensimmäisenä viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkönä.
Kohti värikästä kevättä! Edessä Milla Magia ja kyydissä Paula Ojanperä, Olivia Huilaja ja Katri Alatalo.
Kaukosen yrittäjänaiset suuntasivat pääsiäisviikolla luutansa kohti Ylläksen Varkaankurua. Ohjastaja Milla Magia eli Marja-Liisa Nummela kertoo, että hänellä on luuta joka portin pielessä, mutta yrittäjäystäviä varten tarvittiin pääsiäislennolle aiempaa pidempi menopeli. Siispä luottometsuri Vesa Huilaja haki metsästä yhden- ja kahdenistuttavien luutien kaveriksi viidelle matkustajalle soveltuvan orren.
Alla kova rinnepohja, päällä pehmoista ja tuoretta. Maistuu!
Heti alkuun fakta. Levi ei ole kovin korkealle profiloitunut vapaalaskutunturi, ja sen vahvuudet ovat muualla. Tunturin kalteva tila on käytetty tehokkaasti hoidettujen rinteiden kapasiteetin lisäämiseksi, ja jos väliin on jossain jäänyt tyhjää, siellä on usein liian kivikkoista, puustoista tai loivaa.
Kirjoittaja pohtii, missä vaiheessa Tuohivaaran tuulivoimalahanketta alakyläläisiltä itseltään kysytään, mitkä maisemat ja näkymät ovat heille tärkeitä. Arkistokuva Kuolavaara-Keulakkopään tuulipuistosta.
Kittilän kunta on nyt laittanut nähtäville Tuohivaaran tuulivoimalahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman (oas).
Kun tuoreessa ohjelmapalvelualan yrityksessä Tampereella oli pantava käsijarru päälle eikä maailmallekaan päässyt, Henri ja Emmi Juutilainen suuntasivat Kittilään. Kokemukset ovat olleet niin myönteisiä, että pariskunta etsii paikkakunnalta nyt omaa asuntoa.
Olohuoneen lattialla on laatikoissa suuria puisia noppia, dynamiittipötköjä ja timantteja, hulavanne ja narukeriä. Ne ovat vasta Kittilään muuttaneiden Emmi ja Henri Juutilaisen työvälineitä.
Johanna Nieminen kiinnostui ensin viittomakielestä, mutta erikoistui koulutuksessa puhevammaisten tulkiksi. Hän kommunikoi työkseen esimerkiksi eleillä, ja yksi tärkeimmistä on hymy.
Kittilään vuoden alussa muuttaneella Johanna Niemisellä on harvinainen ammatti. Hän on puhevammaisten tulkki.
Oiva Siitonen kunnosti viime viikon keskiviikkona latua Siitosen hiihtokeskuksen maalisuoralla. Tilaa olisi isommillekin hiihtokisoille, jos niitä vain saisi järjestää.
Siitosen hiihtokeskuksessa on hiljaista. Päärakennuksen seinillä on kuitenkin muistoja vilkkaammilta ajoilta. On muun muassa valokuvia, joissa Jelena Välbe, Juha Mieto ja muut huippuhiihtäjät ovat starttaamassa Siitosen laduille tai edustavat palkintojenjaossa.
Niko Merikko on Kiinteistömaailma Levin uusi yrittäjä. Yrityksen tilat sijaitsevat Sirkassa Poronportin liikekiinteistössä.
Niko Merikko aloitti Kiinteistömaailma Levin yrittäjänä loppusyksystä. Hän haki vauhtia työhön mediapersoona Jethro Rostedtin yrityksen järjestämästä puolen vuoden mittaisesta kiinteistönvälittäjäkoulutuksesta.
Mia Kataisto rakastaa luontoa.
New York, Vietnam, Intia... Köngäs. Mia Kataisto on maailmaa nähnyt ihminen, joka päätyi kaikista maailman paikoista Kittilän Könkäälle. New Yorkissa varttuneelle yhdysvaltalaisen äidin ja keskisuomalaisen isän jälkeläiselle se ei ole tavanomaisin asuinpaikka, mutta tavanomainen ei ole Kataiston viime keväänä perustettu yrityskään. Hän nimittäin tekee asiakkaidensa kanssa metsäjoogaa pohjoiskittiläläisessä metsässä Könkään vanhan koulun lähellä.
Sini Siitonen aloitti koulunuorisotyöntekijänä Sirkan alakoulussa, Lukkarin koulussa ja yläkoulussa tammikuussa.
Miika Sirkiä
Kunnan nuorisotoimi on tehnyt yhteistyötä koulujen kanssa aiemminkin, mutta nyt Kittilään on saatu aluehallintoviraston hankerahoituksen turvin ensimmäinen koulunuorisotyöntekijä. Sini Siitonen aloitti tehtävässä tammikuussa. Hän on tiistaisin Sirkan alakoululla, keskiviikkoisin Lukkarin koululla eli kirkonkylän alakoululla ja maanantait, torstait ja perjantait yläkoululla.
Kauno Holck ja Elli Alariesto tapasivat toisensa Päivätoiminta Pihlajassa. Nyt he ovat kihloissa.
– Hän otti kädestä kiinni ja kaappasi syliin. Jotenkin tuli tunne, että saa olla lähellä toista ihmistä. Se tuntui ihanalta ja tuli joku hurmostila, Elli Alariesto sanoo.
"Rahanväärentäjän" latoa koristaa vanhojen seinäkaiverrusten lisäksi tuohinaamainen pöllö. Mauno Ala kertoo, että veistoksia on syntynyt esimerkiksi savotoilla. Nyt moni työ on hangen alla piilossa.
Jo pihalla näkee, että on tultu taiteilijan kotiin. Lumipeitteen alta kurkistaa muun muassa taidokas karhuveistos, ja aitan seinällä on tuohesta taiteiltu pöllön naamataulu. Taiteilija itse, alakyläläinen Mauno Ala kertoo, että sisällä talossa taidetta on vielä lisää.
Täysi hiljaisuus ja rauha saavuttaa jääkellujan Pitkäjärvellä lähellä Yllästä.
Sasu Ellonen
Makaan selälläni jäisessä vedessä. Kellun vaivatta, kuin olisin kellahtanut paksun ilmapatjan päälle. Täysi hiljaisuus vallitsee.
Levin Pihlajalinnassa on hyvin yhteen hitsautunut vakityöporukka, joka viettää aikaa yhdessä vapaallakin, kiittelevät Tanja Hänninen (vas.), Minna Mäkelä ja Tuulikki Perttunen.
Vääntyneitä tai kääntyneitä ranteita, polvia ja nilkkoja voi joskus tulla useampiakin päivässä. Laduilla ja rinteissä kaadutaan, rinne-ensiapu kuljettaa loukkaantuneita moottorikelkalla hoitoon, ja Levillä se tarkoittaa usein Pihlajalinna lääkärikeskusta.
Ruototunturin terävä huippu näkyy kauas. Erämaisella huipulla on hyvin epätodennäköistä törmätä muihin kulkijoihin.
Aavemaiset, lähes värittömät revontulet aaltoilevat puolen yön aikaan Puolitaipaleen autiotuvan yllä. Ovi narahtaa, ja hiihtäjä saa astella hengitys höyryten kylmään tupaan.
Hylätyt tekstiilit -näyttely on esillä Särestöniemi-museon kahvilassa helmikuun ajan.
Särestöniemi-museo
Särestöniemi-museon kahvilan helmikuun kuukauden taiteilija on Hannele Kinnunen. Kinnunen on toiminut tekstiili- ja kädentaitojen opettajana kansalaisopistoissa yli 30 vuotta ja opettanut myös Revontuli-Opistossa Kittilässä. Hänen näyttelynsä nimi on Hylätyt tekstiilit.
Hevosautona palvellut bussi kuljetti Alamaunun luottohevosia raveista toiseen, aina Tukholmaan saakka.
Kaukoslainen Urho Alamaunu on herännyt aamuneljältä, vaikka mitään erityistä ei ole päivälle suunnitelmissa. Siihen aikaan vain uni nykyisin loppuu. Eläkeläinen on ollut aamusta yhteydessä hevosmiesystäviinsä, ja nyt hän on pirtissä kuuntelemassa äänikirjaa. Äskettäin kahdeksankymmentä vuotta täyttänyt Alamaunu seuraa tarkoin maailmanmenoa, mutta tarinoita hän mieluummin kuuntelee kuin lukee.
Eerik on osoittautunut rauhalliseksi lapseksi, ja hän nukkuu yönsä hyvin. Vanhemmat Anna ja Antti kertovat, että talvi tuo omat haasteensa vauva-aikaan.
Miika Sirkiä
Vuoden ensimmäinen kittiläläinen, Eerik, syntyi 3. tammikuuta Lapin keskussairaalassa. Vanhemmat Anna ja Antti Salmela kertovat, että samana päivänä sairaalassa syntyi kuusi poikaa ja yksi tyttö.
Joona Louesuo innostui Rubikin kuutiosta kolmisen vuotta sitten. Nyt kotona on monenlaisia muunnelmia 1970-luvulla kehitetystä älypelistä.
– Oletko kiinnostunut vaiheista? Ensin valkoiselle sivulle tehdään risti. Sitten ristin tyhjät palat laitetaan paikoilleen, Joona Louesuo, 12, sanoo ja alkaa pyörittää kuutiota käsissään vinhaa vauhtia.
Janita Kenttälä ja Victor Perez isännöivät Lomakurun kotaa. Kodan aidassa voi tutustua myös Ukko-poroon, jonka pariskunta ruokki ja hoivasi orvosta vasasta aikuiseksi. Ukko varttui yhdessä Rommi-huskyn kanssa.
Aamupäivä on hiljainen, mutta kuten Janita Kenttälä ennustaa, puolenpäivän tienoilla Lomakurun kodan pihaan alkaa saapua väkeä moottorikelkoilla ja autoilla. Vieressä kulkevalla hiihtoladullakin näkyy hiihtäjiä.