Heidi Honkonen aloitti yrittäjänä vuoden alussa. Ommel Kaarnikka tarjoaa korjausompelupalveluja, ja Honkonen myös valmistaa kierrätysmateriaaleista myyntiin omia tuotteita. Honkonen jatkaa ompelijana sukunsa perinteitä, sillä sekä hänen äitinsä että mummonsa ovat olleet ompelijoita.
Kysyttyjä ovat myös vetoketjujen vaihdot, housujen ja verhojen lyhentämiset ja erilaiset paikkaukset, Heidi Honkonen kertoo.
Anneli Rautio on vuosien varrella tehnyt monenlaisia käsitöitä, myös paljon vaatteita. Pandemia-aikana syntyi värikäs matto, jonka Rautio nimesi Koronamatoksi.
Koronamatto. Sellaisen alakyläläinen Anneli Rautio virkkasi pandemian aikana, ja kun vieraat ihastelivat värikästä mattoa, se sai jäädä kodin lattialle.
Ritva Reinilä on jo tottunut digikuvaukseen, vaikkakin kamera yrittää ajatella hänen puolestaan. Muun muassa helmiäispilvikuvat ja muutama tuhat muuta valokuvaa katosi vioittuneelta muistikortilta. Osan hän kuitenkin sai takaisin.
Helmikuussa 2017 Enontekiöllä Markkinan yllä loistivat harvinaisen kirkkaat ja värikkäät helmiäispilvet.
Ken`s Walner on ensimmäinen Eurooppaan tuotu Walner-sukuinen siitokseen kelpaava ori. Se saapui mantereen yli joulun alla. Kerttu Helynen kävi hevoshuutokaupassa Yhdysvalloista marraskuussa.
Kerttu Helysen albumi
Kerttu Helynen pulahti monta kertaa kylmään Kemijokeen. ”Nyt et enää höyrähdä näihin hevoshommiin”, hän tolkutti itselleen. Hänet oli pyydetty Rovaniemelle hieromaan lupaavaa mutta pahasti jumiin mennyttä ravuria, ja hän ei saanut sitä mielestään.
Pekka Peltonen.
Helmikuun 1. päivänä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä kun Pekka Peltonen otti Kittilässä lääkärinviran vastaan. Hän on palvellut kittiläläisiä tasan puolet elämästään, sillä 60-vuotiaaksi hän tulee 1. päivä huhtikuuta. Hän on hakenut varhaiseläkettä rintamamiespalvelunsa perusteella, mutta jos eläkekorvaus jää pieneksi, jatkaa Peltonen työtään. Peltonen on yksi kittiläläisistä, kaikkien meidän tuntema kansanmies. Tässä haastattelussa hän esittää ajatuksiaan avoimeen tapaansa.
Tuomas Puljujärvi työskentelee Jääkäriprikaatissa. "Monet melodiat ovat syntyneet sotaharjoituksissa kun päivystän ambulanssissa kitara mukanani." Riipin kylässä Puljujärvi tekee musiikkia, mutta on myös kyläaktiivi.
Tuomas Puljujärvi muutti puolisonsa kanssa Sodankylän Riipiin ja huomasi, että omaksi iloksi soittaminen muuttui siellä taas tavoitteelliseksi musiikintekemiseksi. 1970-luvulla rakennetun talon pihasta voi suoraan hypätä moottorikelkan sarviin ja ajella tulisteluretkelle. Siitä Tuomas Puljujärvi ja hänen puolisonsa tiesivät löytäneensä kodin Riipin kylästä. Riipi sijaitsee Sodankyläntieltä 12 kilometriä Meltauksentietä etelään.
Mie sytytän kynttilän Artsin kuvan viehreen. Lepattava liekki ottaa hämärän huohneen ittelheen, radiossa soi Seimillä härkien. Klasin takana kaamos värjää koko maailman sinheen ja lilhaan. Mettätintti hakkaa talia ikkunanpielessä, se on pörhistänyt ittensä palloksi. Siellä on kravakka pakkanen Niin se oli silloinkin ko Artsia vietiin.
Otso Sirkiä opiskelee kuvataidetta valinnaisena aineena yläkoulussa, ja hän käy myös kuvataidekerhossa.
Miika Sirkiä
Kittilälehden joulunumeron kannen on maalannut kahdeksasluokkalainen, kirkonkylällä asuva Otso Sirkiä, 14. Öinen talvimaisema syntyi yläkoulun kuvataidetunnilla, ja Sirkiä on maalannut sen temperaväreillä. Hän opiskelee kuvataidetta koulussa valinnaisena aineena ja käy myös kuvataidekerhossa. Molempia vetää opettaja Maria Siekas.
Aino Huilaja on viettänyt viimeiset kolme vuotta pakettiautoelämää eri puolilla Eurooppaa. Joulun jälkeen toteutuu jälleen yksi haave, kun hän miehensä kanssa suuntaa auton talveksi Lappiin ja Jäämerelle.
Jerry Ylkänen
Aino Huilaja iloitsee siitä, että keskisuomalaiseen maisemaan on satanut lunta. Hän pitää puolisonsa Jerry Ylkäsen kanssa tukikohtanaan sukulaisten mökkiä lähellä Jyväskylää. Sieltä on helppo piipahtaa Helsingissä viimeistelemässä televisiosarjaa, joka maaliskuussa alkaa pyöriä Yle TV1:ssä ja ilmestyy jo sitä ennen Yle Areenaan.
"Kittilässä tulee aina olemaan turvallista olla, vaikka tällä hetkellä maailmassa onkin monenlaista pelkoa", Marianne Pärssinen sanoo. Hän lähti Kittilästä Amerikkaan 1960-luvulla, mutta on viettänyt paikkakunnalla paljon aikaa lomillaan. Nyt hän on asettautumassa jälleen Kittilään.
”Vaikka pois muuttaisin, kotimaan jättäisin, niin mä luoksensa varmasti viel palaisin. Vaikka muualla kultaa mä vuolisinkin, koti-ikävään siel kuihtuisin.”
Senja ja eläkepäiviä viettävä Osaran Olterman. Etelässäkin on saatu nauttia lumisesta maisemasta tänä talvena.
Senja Syväjärven albumi
Hämeenkyröläinen Senja Syväjärvi on ollut juuri ulkoiluttamassa koiriaan. Tänä vuonna joulun alla on saanut kahlata nietoksissa Etelä-Suomessakin. Syväjärven päivät täyttyvät eläinten kanssa puuhailemisesta, maaseutuyrittäjän työtään hän tekee karjanhoitajan ja hevostenhoitajan ammatissa. 20-vuotiaan Syväjärven kipinä eläintenhoitoa ja hevosia kohtaan syttyi Kittilässä pikkutyttönä Toivo Lampelan tallilla.
Torstai-iltapäivänä 11.12. pyrähti kymmeneen Kittilän kirkonkylän liikkeeseen neljän lukiolaisen ryhmä papereineen ja kynineen ja pisteytti näiden jouluilmeen niin ulko- kuin sisäpuolelta. Arvosana-asteikko oli 0–10 ja arvioitavia asioita neljä: liikkeen ilme ulkoa kadulta katsottuna, sisällä tavaroiden jouluinen esillepano, koristelu sekä yleisvaikutelma. Jokainen nuori antoi omat pisteensä kustakin seikasta, joten maksimipistemääräksi tuli 160 pistettä.
Ainoleena Laitinen (vas.) ja Ella Paksuniemi yllään uudet kirkkohuivit.
Diakoniatyöntekijä Ainoleena Laitinen ja diakoniavapaaehtoinen Ella Paksuniemi toivat viime viikon torstaina kirkkoon korillisen reilunkokoisia ja lämpimiä villahuiveja. Kori löytyy sisääntullessa takimmaiselta penkkiriviltä, ja tarkoitus on, että kirkkoon tulija voi napata huivin mukaansa lämmikkeeksi. Sävyjä on joka myssyn sävyyn tummasta värikkääseen.
– Se oli niin ikävä reissu, että olen sanonut aina lapsille, että somempi kun unohtaa. Kyllähän ne pysyvät päässä, mutta kun niitä ei mieti, niin ne unohtuvat.
Sanna Vaara alkoi kuvata luonnossa aktiivisesti, kun hän muutti kolme vuotta sitten Lappiin.
Sanna Vaara
Kolarissa Muonionjokivarressa asuva valokuvaaja Sanna Vaara pystyttää joulukuuksi ensimmäisen valokuvanäyttelynsä Kittilän kirjastoon. Pohjolasta – From North -näyttelyssä on esillä kuvia eri puolilta Lappia. Kuvat on valittu osoittamaan pohjoisen eri puolia, kuten tyhjyyttä, kylmyyttä, valottomuutta, villiä kauneutta ja luonnon puhtautta. Kolme vuotta sitten Lappiin luonnon ja työn perässä muuttanut Vaara kertoo, että juuri nyt lähestyy hänen suosikkivuodenaikansa.
Ilpo Lahtinen on asunut puolisonsa kanssa Pokan kylässä toukokuusta 2015 lähtien. Hän täyttää eläimiä ja tekee luukaiverrustöitä. Sarviin syntyy eräaiheita pääosin taltalla ja vasaralla.
Pokasta on matkaa Kittilään 90 kilometriä ja Inariin 106 kilometriä. Kylässä on kymmenen vakituista asukasta. Yhdessä taloista ovat asuneet seitsemän vuotta Pirjo ja Ilpo Lahtinen. He muuttivat Lappiin Kihniöstä Tampereen kupeesta vietettyään sitä ennen vuosia lomansa pohjoisessa. Lappiin veti luonto.
It-alan yritys Louru avaa myymälän Kittilään perjantaina. Janne Pasma valmisteli tiloja kuntoon viime viikolla.
Perjantaina pitäisi olla valmista, ja vaikkeivät kaikki hyllyt vielä olisikaan täynnä tavaraa, ovet avataan ja juttusille pääsee, Janne Pasma lupaa.
Vapaa kirjailija ja Runohuoneen isäntä Tapani Tavi kertoo, että päätoimittamalla kulttuurilehtiä hän pääsee matkustamaan muihin maailmoihin. Kokoelmateoksen työstäminen vei puolestaan ajassa taaksepäin.
Keskellä Narikkaa sijaitsevalle Runohuoneelle on ripustettu juhlanäyttely. Tapani Tavi on toiminut 30 vuotta vapaana runoilijana ja kirjailijana. Tarkalleen taiteilijaelämä vakiintui 9. kesäkuuta 1992 – silloin lihalaitos meni kiinni Joensuussa ja Tavi siirtyi kokonaan lihamiehen tehtävästä kulttuurialalle.
Liisa Mäenpää oli mukana jo ensimmäisellä aloittelijoiden puutyökurssilla Revontuli-Opistossa viime lukuvuonna. Tämän vuoden kurssilla hän tekee kantokahvallista tarjotinta mökille.
Sanna Juotasniemi hurahti korona-aikana tiffanytöihin. Kun kookkaalle, kahdesta osasta tehdylle tiffanyteokselle ei löytynyt valmiita kehyksiä, hän päätti tehdä ne itse. Hän ilmoittautui aloittelijoiden puutyökurssille Revontuli-Opistoon.
"Iskä on hyvä pelaamaan sählyä", Peetu ja Bea sanovat kumpikin Hannu Molkojärvestä. Isä on myös hyvää seuraa moottorikelkkailuun ja vaahtokarkkien paistamiseen. Jos Molkojärvi olisi eläin tai supersankari hän olisi lastensa mukaan härkä tai Batman.
Kun SBC Levin salibandyjoukkueen kapteeni Hannu Molkojärvi iskee maalin, tuuletukset hän osoittaa yleisöön. Siellä peliä seuraavat usein Peetu, 7, ja Bea, 9.
Royal-niminen husky.
Tarhan koirat ilmoittavat, että pihaan on saapunut vieras. Koirateema jatkuu myös sisällä kodissa. Tärkeiden valokuvien ja maisemataulujen rinnalla olohuoneen seinällä riippuvat maalaukset Tundra-huskysta ja isännän jo edesmenneestä metsästyskoira Lukasta.
"Meillä kaikilla on uskomaton määrä piileviä kykyjä ja resursseja. Ihmisyyden arvokkaimpia pyrkimyksiä on etsiä näitä piilossa olevia voimia ja tuoda ne näkyviksi – paljastaa se ihminen, joka parhaimmillaan voimme olla", Harri Gustafsberg sanoo tänään ilmestyvässä kirjassaan.
Niclas Makela
Gustafsbergin juuret ovat Kittilässä – aikanaan naimisiin mennessä otettu sukunimikin on peräisin lappilaiselta isän isoisältä. Gustafsbergin äiti asuu yhä Kittilässä, ja hänellä on mökki Levin kupeessa. Varsinkin syksyisin hän viettäisi siellä mielellään aikaansa, mutta hän on ehtinyt pohjoiseen viimeksi kaksi vuotta sitten juhannuksena.
Lapin Herkkutuvan leipomolta Vittakummusta lähtee päivittäin tuhansia kampanisuja ympäri Suomen.
Ei nyt sentään, mutta kuitenkin tuhansia päivittäin. Vittakummun entisellä koululla sijaitsevalta Lapin Herkkutuvan leipomolta lähtee perinneleivonnaisia eri puolille Suomea joka päivä maanantaista torstaihin. Kampanisut hakee Kittilän kaivokselle tavaroita vievä postirekka aina paluumatkallaan, ja sitä varten leipomon päässä on lastauslava. Kampanisuja viedään säännöllisesti kauppoihin Seinäjoelle saakka, ja tällä hetkellä niille on kysyntää Helsinkiä myöten.
Virpi Mäkilä (vas.) Sirkka Ylitalo ja Pirjo Ylitalo tapasivat viime viikolla Hopeatuvalla. Seurana-palvelun työntekijä Mäkilä käy palvelutalossa viikoittain ja hän lähettää tapaamisista kuvia ja kuulumisia sukulaisille.
Sirkka Ylitalon huoneessa palvelutalo Hopeatuvassa oli viime viikolla samaan aikaan kaksi hyvää ystävää vierailulla. Tytär Pirjo Ylitalo vierailee äitinsä luona viikoittain, ja elokuusta saakka kylässä on käynyt myös uusi ystävä, Virpi Mäkilä. Hän on valtakunnallisen vanhusseurayritys Seuranan tuore kittiläläinen työntekijä. Palvelun on mahdollistanut Kittilän kunta valtionkonttorin avustuksella kittiläläisille sotaveteraaneille.
"Nämä ovat tällaisia aikuisten leikkikaluja", Mikko Salmi sanoo harrastuksestaan.
Pärinä on melkoinen, kun Mikko Salmi ajaa pihassaan Kaukosessa traktoreita riviin esille. Traktorit ovat malliltaan hyvin vanhoja, mutta jokainen osa kiiltelee syysauringossa kuin juuri tehtaalta tulleena. Punaiset Nuffield-traktorit ovat saaneet uuden elämän Kaukosessa, kun Salmi on koonnut ne pala palalta uusiksi viimeisen reilun kahden vuoden aikana. Projektin myötä eläkeläismies on liittynyt traktoriharrastajien Nuffield/Leyland Clubiin, oppinut paljon uutta ja saanut palkinnoksi onnistumisen elämyksiä.
Hilkka Kurkinen sanoo, ettei uuden oppiminen ole yhtä nopeaa kuin nuorempana, mutta kun on motivaatiota, jaksaa harjoitella.
Ikä ei ole este uuden harrastuksen aloittamiselle. Hilkka Kurkinen on siitä hyvä esimerkki. Jäätyään eläkkeelle hän aloitti pianotunnit.
Aki Poikela ja Asikkolahden Halla. Jämtlanninpystykorva on Poikelan mukaan lajina sosiaalinen ja luotettava. Halla oli kahdeksan kuukauden ikäinen, kun se haukkui isännälleen ensimmäisen hirven. Haukkukokeissa tavoitteena on käyttövalion arvo.
Vaikka takana on yli maratonin verran kilometrejä hirvien perässä maastossa, kaksivuotiaalla Asikkolahden Hallalla riittää virtaa niin, että se ei malta pysähtyä kuvattavaksi.
Laura Leppäjärvi on viihtynyt Levillä ympärivuotisesti jo kolme vuotta.
Laura Leppäjärvi seisoo tottuneesti kameran edessä. Taustalla Levin ruskaviikot vilisevät. Kiireinen talvi lähenee, mutta vielä toistaiseksi Levin matkaajilla ei ole monoja jalassa ja suksia olalla.
Janne Liimatainen on Kittilän terveyskeskuksen uusi johtava lääkäri. Hän kertoo olevansa kiinnostunut etenkin potilaiden hoidon laadusta, saatavuudesta ja jatkuvuudesta sekä alaansa liittyvistä yhteiskunnallisista ilmiöistä. Johtavan lääkärin viran ohella hän opettaa yleislääketiedettä Oulun yliopistossa.
Kittilän terveyskeskukseen etsittiin pitkään uutta johtavaa lääkäriä. Hakijoita ei ollut, mutta niin sanottu headhunting eli suorahaku tuotti lopulta tulosta. Posion johtavana lääkärinä työskennellyt Janne Liimatainen sai puhelinsoiton, tietäisikö hän jonkun, ja pari päivää mietittyään hän tajusi, että se joku katseli häntä peilistä.
Harri Ekmark kertoo, että kirkonkylällä kelpaa liikkua pyörällä, kun kaupat ovat lähellä. Ongelma on, että pyöräteitä ei ole mihinkään suuntaan.
Yläkoulun opettaja Harri Ekmark on muuttamassa uuteen asuntoon kirkonkylällä. Suurin osa tavaroista kulkee kilometrin mittaisen matkan polkupyörän konttikärryssä.