A-
A+
A-
A+
PÄÄKIRJOITUS
Makumuistot, hyvät ja huonot, syntyvät lapsuudessa kotona, koulussa ja hoidossa. Kun oppii varhain, että terveellinen voi olla hyvää, sitä osaa arvostaa läpi elämän. Kittilän varhaiskasvatuksessa on otettu käyttöön ruokakasvatussuunnitelma, jossa painotetaan paitsi terveellistä ravintoa myös esimerkiksi hyviä ruokailutapoja.
Paikallinen ruoka, esimerkiksi kala ja marjat, ovat luksusta, ja on hienoa, jos lapset oppivat arvostamaan niitä pienestä pitäen. Kittilän varhaiskasvatuksessa poimitaan marjoja ja opetellaan kotiviljelyä.
Kun oppii syömään terveellisesti jo lapsena, sillä on vaikutuksia pitkälle. Matkailu ja ravintola-alan järjestö kertoo olevansa huolissaan paitsi koko ravintola-alasta pandemian aikana, myös erityisesti siitä, että henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden liikevaihto on romahtanut huhti- ja lokakuun välisenä aikana kuukausittain 50–90 prosenttia. Monipuolista ruokaa tarjoilevista ravintoloista on siirrytty yksipuolisempaan kotiruokailuun. Opiskelijoilla ei yleensä ole resursseja oman salaattipuffetin loihtimiseen. ”Paluu etätyöstä ja -opiskelusta normaaliin niin pian kuin mahdollista olisi äärimmäisen tärkeää paitsi talouden myös kansanterveyden näkökulmasta”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.
Tärkeää olisi osata – ja jaksaa syödä terveellisesti myös kotona, missä valtaosa kaloreista niellään.
TIETOLAATIKKO