Paikallisuutiset
Minna Mantovaara ja Hannu Romppanen auttavat yrittäjiä löytämään työntekijöitä ja työnhakijoita löytämään työtä
Monen yrityksen on ollut varsinkin koronan jälkeen haastavaa löytää itselleen osaavaa työvoimaa.
– Matkailussa oikeastaan joka tehtävään, ja hoivapuolella on koko ajan paljon paikkoja auki. Pulaa alkaa olla joka alalla, Hannu Romppanen sanoo.
Romppanen on toinen tuoreen henkilöstöpalvelualan yrityksen yrittäjistä. Taustalla on rovaniemeläinen, viime vuonna perustettu Arctic Career, jonka paikallisina yrittäjinä Romppanen ja Minna Mantovaara tammikuussa Kittilässä aloittivat.
Arctic Career paitsi rekrytoi työntekijöitä yritysasiakkailleen myös tarjoaa muita henkilöstöpalveluja, kuten erilaisia koulutuksia. Rovaniemellä esimerkiksi järjestettiin syksyllä yhteistyössä alan oppilaitoksen kanssa matkailualan rekrytointikoulutus, ja toiveissa on Mantovaaran mukaan saada Kittiläänkin vastaavanlainen lyhytkoulutus.
Kittiläläisyritys toimii vielä toistaiseksi Ylläsjärveltä käsin, jossa Romppanen ja Mantovaara molemmat asuvat, mutta neuvotteluja toimitilasta Kittilän kirkonkylälle käydään ja tila on tarkoitus saada käyttöön loppukesästä.
– Kittilä on luontainen sijainti, koska se on keskellä vähän kaikkea, Romppanen sanoo.
Arctic Career hoitaa työnhakijoiden rekrytoinnin asiakasyrityksiensä puolesta. Se muun muassa toimittaa hakuilmoitukset, toteuttaa työhaastattelut ja laatii työsopimukset. Sekä Romppasella että Mantovaaralla on takanaan ura muissa henkilöstöpalvelualan yrityksissä, ja jo niissä he ovat työskennelleet Lapissa. Alueen tarpeet ja osa yrityksistä ovat heille siis jo ennestään tuttuja.
– Yrittäjät ja työntekijät arvostavat paikallista tuntemusta, Romppanen sanoo.
Asiakkaita on myös Etelä-Suomessa, sillä esimerkiksi hiihtokeskusten sesonkityöntekijöille pyritään luomaan pitempiä työsuhteita työllistämällä heitä kesiksi matkailuyrityksiin muun muassa Turkuun ja Savonlinnaan.
Työ on myös hyvin kansainvälistä, ja tarve ulkomaalaiselle työvoimalle tulee Romppasen mukaan vain lisääntymään. Etenkin kolmansista maista tulevien työntekijöiden rekrytointi olisi työntantajille työlästä lupaprosesseineen.
– Se on iso työ yritykselle ja vie aikaa. He haluavat keskittyä omaan liiketoimintaansa, Romppanen sanoo.
Lappiin saapuvia työntekijöitä tuetaan myös paikan päällä. Romppanen esimerkiksi oli käynyt haastattelua edeltäneellä viikolla avaamassa erään uuden työntekijän kanssa tälle pankkitilin.
– Emme ole tavoittelemassa massoja, vaan pyrimme tarjoamaan laatua, olemaan läsnä ja myös työntekijän arjessa mukana. Parasta on se, kun saa työntekijälle mieluisan työn ja asiakasyritys on tyytyväinen, Mantovaara sanoo.
Alueen ja alan lisäksi Romppanen ja Mantovaara tuntevat myös toisensa, sillä he ovat entisiä työtovereita. Molemmat tekevät tarvittaessa kaikkia oman yrityksensä töitä, mutta vastuu on jaettu niin, että Romppanen vastaa myynnistä ja Mantovaara rekrytoinnista.
Parhaillaan etsitään paitsi kesätyöntekijöitä myös monessa yrityksessä työntekijöitä jo ensi talveksi. Työluvan saaminen ulkomailta voi kestää 2–4 kuukautta.
– Jos työ alkaa marraskuussa, asioiden on oltava kesällä jo hyvällä mallilla, Romppanen sanoo.
Kiivain aika henkilöstöpalveluyrityksessä on elo–marraskuussa. Silloin tehdään tiiviisti töitä, jotta saadaan työntekijät Lapin matkailusesongille. Kesätyöntekijöiden rekrytointi keskittyy maalis–huhtikuulle.
Mantovaaran mukaan Lappiin ei ole helppoa saada työvoimaa, mutta Lapin hyvä vetovoima on avuksi työntekijöiden löytämisessä. Etätyömahdollisuudet ovat helpottaneet perheidenkin muuttamista Lappiin.
– Moni haluaa lähteä kokeilemaan. Lapista haetaan paitsi työtä myös luontoa ja rauhaa, Mantovaara sanoo.
Haasteena on kuitenkin pula asunnoista. Monet yritykset tarjoavat kimppamajoituksia sesonkityöntekijöille, mutta se karsii esimerkiksi perheellisiä.
– Tuleminen voi jäädä asunnosta kiinni.