Paikallisuutiset

Koira-avusteinen kuntoutustyö rantautui Tunturi-Lappiin — Henriikka Kilposen työparina on Alli-koira

Koiran läsnäoloa voidaan hyödyntää erilaisissa kuntoutustyötehtävissä.

Alli hankittiin ensin vain lemmikiksi, mutta työhön sopivien piirteiden ilmetessä Henriikka Kilponen alkoi kouluttaa siitä työkoiraa. Kuva: Vera Krok

Henriikka Kilponen ja 4-vuotias Alli-koira harjoittavat yhdessä koira-avusteista kuntoutustyötä. He ovat Tunturi-Lapin ensimmäinen parivaljakko, joka toimii kuntoutustyön parissa.

Koira-avusteisella kuntoutustyöllä tarkoitetaan koirakon suorittamaa työtä. Kilponen kertoo sen perustuvan kuntoutustyön ammattilaisen ammattitaitoon ja soveltuvan, tehtävään koulutetun koiran yhteistyöhön. Koiran rooli työssä vaihtelee asiakkaan tarpeiden ja työn tavoitteiden mukaan.

– Työtehtävät vaihtelevat laidasta laitaan, mutta esimerkiksi itsenäisemmän arjen sujuminen voisi olla semmoinen, mitä koira-avusteisella työskentelyllä voisi harjoitella, Kilponen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös koiranohjaajan oma ammattitaito vaikuttaa siihen, millaiseen työhön koira-avusteisuutta voi hyödyntää.

Koira ei osaa syrjiä eikä suhtautua eri tavalla erilaisiin ihmisiin, niin se myös kohtaa jokaisen ihmisen semmoisena, kuin ne on. Henriikka Kilponen

Joka tilanteissa koira-avusteisuutta ei kuitenkaan pysty hyödyntämään. Kilposen mukaan usein asiakkaalta saattaa itse tulla pyyntö koiran läsnäolemisesta, ja joskus hän itse ehdottaa koiran mukaan ottamista.

Eläimen mukana ollessa pyritään helpottamaan työntekijän tapaamista tai lieventämään johonkin tilanteeseen liittyvää jännitystä. Kilponen kertoo, että erityisesti sosiaali- ja terveysalalla, jossa työntekijät vaihtuvat usein, koira saattaa madaltaa kynnystä tavata uusi ihminen ja poistaa tapaamiseen liittyviä negatiivisia ajatuksia.

– Koira ei osaa syrjiä eikä suhtautua eri tavalla erilaisiin ihmisiin, niin se myös kohtaa jokaisen ihmisen semmoisena, kuin ne on. Se saattaa joillekin asiakkaille olla jopa ensimmäisiä kertoja, kun joku näkee ne semmoisena kuin ovat, Kilponen avaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi Kilponen on huomannut koira-avusteisen työskentelyn lisäävän asiakkaiden sitoutumista. Koirasta syntyy myös keskustelua, joka helpottaa vuorovaikutusta asiakkaan ja työntekijän välillä. Koiran avulla saatetaan myös yrittää parantaa muistijälkien syntymistä esimerkiksi lenkkeillessä.

Nopan heittäminen onnistuu Alli-koiralta näppärästi nopan ollessa korokkeella. Tämä on myös yksi sen suosikkitehtävistä. Kuva: Vera Krok

Välillä koira on myös aktiivisesti mukana asiakastapaamisessa. Tämä voi tarkoittaa muun muassa sitä, että lautapelejä pelatessa Alli pyörittää noppaa tai kuljettaa tavaroita. Joskus asiakkaat saavat myös tehdä temppuradan tai muita temppuja koiran kanssa.

– Esimerkiksi, jos pettymyksen sietäminen on tosi vaikeaa, niin jos häviää lautapelin, kun koira on pyörittänyt noppaa, on se huomattavasti helpompi hyväksyä kuin, jos olisi itse pyörittänyt noppaa.

Koira-avusteista kuntoutustyötä on tutkittu vielä suhteellisen vähän, ja varsinkin Lapissa ilmiö on tuore. Se on kuitenkin herättänyt paljon kiinnostusta, ja tekijöitä tulee koko ajan lisää, Kilponen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Virallisena työkoirakkona Kilponen ja Alli on toiminut vajaa kolme vuotta, mutta työskentelyyn ja ihmisten kanssa olemiseen koira on tutustunut pennusta asti. Kolpeneella kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalveluissa Kittilän toimipisteellä parivaljakko on toiminut vuoden 2022 lokakuusta saakka.

Virallisen työkoirakon nimikkeen saaminen vaatii soveltuvuuskokeen läpäisemistä, josta voi aloittaa kouluttamisen. Koiran ohjaajan tulee suorittaa kymmenen opintopisteen koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyön täydennyskoulutus. Pohjakoulutukseltaan Kilponen on kuntoutusohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja.

Soveltuvuuskokeessa arvioidaan koiran sopimista työhön ja testataan muun muassa reagoimista erilaisiin ärsykkeisiin, kuten yllättäviin ääniin ja tilanteisiin. Viimeisenä vaiheena koirakon tulee suorittaa työnäyttö, jonka läpäistyä koira saa työliivin, joka on Allilla päällä aina sen työskennellessä.

Työkoiraksi sopivalla koiralla tulee olla tiettyjä piirteitä, jotta se pystyy toimimaan uusien tuttavuuksien kanssa stressaavissakin tilanteissa. Kilponen kertoo, että muun muassa sosiaalisuus, itsevarmuus, stressinsietokyky ja ohjattavuus ovat tärkeitä piirteitä.

Koska kyseessä on eläin, tulee työskentelyn olla hyvin suunniteltua ja huolta pitää pitää eläimen saamasta levosta. Kilponen on rajannut Allin työpäivät maksimissaan kahteen päivään viikossa.

– Työ on kuitenkin suhteellisen väsyttävää, vaikka Alli haluaisikin lähteä joka päivä töihin, Kilponen naurahtaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä