Paikallisuutiset
Kunnanhallitukseen kaksi uutta jäsentä, OMK menetti puheenjohtajapaikat
Hyllytetyt palasivat
Kunnanvaltuusto valitsi maanantaina lautakuntiin sekä kunnanhallitukseen uudet jäsenet ja puheenjohtajat. Sitä ennen valtuusto päätti, että kunnanhallitus ja lautakunnat eivät nauti valtuuston luottamusta ja toimielimet erotetaan.
Taustalla on 14 kunnanvaltuutetun ja kahden varavaltuutetun aloite kaikkien viime marraskuussa kunnanvaltuuston kokouksessa valittujen toimielinten ja puheenjohtajien erottamiseksi. Aloitteen mukaan luottamushenkilöt on valinnut kokoonpanoltaan nykyisestä poikkeava valtuusto. Suhteellisen vaalin tulos oli eri kuin 2017 kuntavaalien valintojen jälkeen, siksi voimasuhteet eivät aloitteen mukaan vastaa vaalien tulosta.
Valtiovarainministeriö oli pidättänyt 20 luottamushenkilöä toimistaan siihen saakka, että syytteet entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamiseen liittyvässä asiassa on käsitelty oikeudessa. Pidätetyt luottamushenkilöt eivät voineet osallistua toimielimien valintaan, sillä korkein hallinto-oikeus päätti vasta viime keväänä, että tehtävistään pidätetyt voivat palata tehtäviinsä, vaikka oikeuskäsittely on kesken.
Asian valmistelemiseksi perustettiin tilapäinen valiokunta, joka on kokoontunut kolmesti ja lähettänyt toimielimien erottamista varten kuulemiskirjeitä 64:lle luottamushenkilölle.
Erottamispäätöksestä äänestettiin, koska Oikeudenmukaisen Kittilän Inkeri Yritys esitti Esa Ylläsjärven kannattamana, että erottamista ei hyväksyttäisi, koska kuuleminen on tehty puutteellisesti. Yritys sanoi, että pöytäkirjojen mukaan seitsemän luottamushenkilön asiakirjat ovat palautuneet kuntaan noutamattomina ja yksi on vastannut sähköpostilla.
– Mitä on tapahtunut muille? Onko näyttöä, että he ovat saaneet asiakirjan?, Yritys kysyi.
Toimielimet erotettiin tilapäisen valiokunnan esityksen mukaisesti äänin 19–6. Inkeri Yritys, Ahti Ovaskainen (omk.), Tuula Mertaniemi (omk.), Esa Ylläsjärvi, Yrjö Vaara (omk.) ja Jukka Poti (kok.) jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.
Valtuusto valitsi suhteellista vaalitapaa käyttäen kunnanhallituksen puheenjohtajaksi Pekka Rajalan (kesk.), ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kunnanhallitukseen palaavan Tarmo Salosen (ps.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Raili Fagerholmin (vas.).
Rajala toimi puheenjohtajana jo aiemmin. Oikeudenmukainen Kittilä menetti nyt järjestettyjen vaalien myötä kaikki puheenjohtajapaikkansa ja yhden jäsenen kunnanhallituksesta. Ahti Ovaskainen esitti kokouksessa, että toimielimet olisivat säilyneet entisellään.
Kunnanhallitukseen valittiin puheenjohtajiston lisäksi varsinaisiksi jäseniksi Merja Korva (kesk.), Vuokko Mäntymaa (kesk.), Akseli Erkkilä (kl), Tuula Mertaniemi, Ahti Ovaskainen ja uutena Marita Toivanen (vas.). Antti Pekkala (ps.) ja Outi Marttila (omk.) putosivat kokoonpanosta.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Aaro Granroth (vas.), teknisen lautakunnan puheenjohtajaksi Marita Toivanen, rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajaksi Pirkko Jauhojärvi (kesk.), koululautakunnan puheenjohtajaksi Susanna Kantola (kesk.) ja vapaan sivistystyön lautakunnan puheenjohtaksi Raija Palosaari (kd.).
Valinnat tehtiin kahdelta listalta: ensimmäisen muodostivat keskusta, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, kuntalaislista ja sosiaalidemokraatit, toisen OMK, vihreät ja kokoomus.
Kunnanjohtaja Antti Jämsén jatkaa tehtävässään vuoden 2021 loppuun. Valtuuston päätöksen mukaan kunnanjohtajan tehtävien hoitaminen vuodesta 2022 alkaen vakinaisena tai esimerkiksi viiden vuoden määräaikaisena tuodaan valtuustoon hyvissä ajoin.
Jämsén kertoi olevansa erittäin iloinen jatkopestistään. Hän kertoi puheenvuorossaan, että kunnalla on mennyt hyvin ja yhteistyö on sujunut, koronatilanne kuitenkin huolettaa. Kunnanjohtaja kertoi, että paljon riippuu nyt siitä, miten ruskamatkailu kehittyy, ja talvimatkailun osalta odotetaan valtakunnallisia linjauksia matkailun mahdollistamisesta.
– Matkailussa on Kittilässä lähes 900 henkilötyövuotta. Jos talvimatkailu alkaa hiipua, se alkaa näkyä. Meillä on pelkästään yksinyrittäjiä kunnassa 530, Jämsén sanoi.
Hänen mukaansa kesämatkailu on sujunut hyvin, minkä vuoksi työttömyys on alentunut toukokuun luvuista. Kunnan vahvuus on myös kaivosteollisuus, sillä Kittilän kaivoksella on tuhat työpaikkaa.
– Täällä on ainoa Agnico-Eaglen kultakaivos maailmassa, joka on voinut jatkaa työtään koronasta huolimatta, eikä tuotantoa ole tarvinnut keskeyttää pidemmäksi aikaa. Se heijastuu kunnan verotuloihin. Elokuussa kasvu oli kolme prosenttia kunnallisverojen osalta, ja yhteisöverot ovat lisääntyneet myös, Jämsén sanoi.
Valtuustoaloitteita
Vuokko Mäntymaa esitti, että Ounasjoentien tiesuunnitelman laadinta välille Köngäs–Tepasto–Raattama, noin 50 kilometriä, aloitettaisiin välittömästi. Mäntymaan mukaan helppo suora yhteys naapurikuntaan puuttuu ja paikalliset asukkaat ovat surkeiden yhteyksien varassa. Erityisesti tänä kesänä liikenne tiellä on ollut kovaa ja kuluttavaa.
Pekka Rajala jätti aloitteen Hanhimännikössä sijaitsevan Suomen ilmavoimien ilmasodan viimeisten uhrien muistomerkin opasteista. Rajala esitti, että kunta teettää muistomerkille kunnolliset rosteriset opasteet.
Merja Korvan aloite liittyi Könkään kylän tieturvallisuuden parantamiseen. Korva esitti, että kylään asetettaisiin nopeusnäyttötaulut koko kylän alueelle. Kyläläiset ovat olleet Korvan mukaan huolissaan kovista ajonopeuksista jo pitkään, ja lumenaurauksen laatu on ollut vaihtelevaa, jolloin jalankulkijoille ei ole tilaa.